Rostad butternut squash med gremolata och valnötter

 
 
I skrivande befinner jag mig i ett gammalt palazzo från 1700-talet i Florens. Tänk guld, franska liljor och röd sammet så förstår ni. Vi har varit i Florens många gånger förut, men alltid på sommaren, i 35 graders värmen och det är helt underbart att vara här utan att befinna sig i en konstant värme-slag-dimma. Igår tog vi en matvandring på 4,5 timmar och slussades runt bland florentiska matinstitutioner, bland annat ett litet bageri som startades av ett syskonpar efter andra världskrigets slut, då var de 15 och 17 år gamla, De driver fortfarande bageriet och är ett av 35 matställen i Florens som blivit K-märkta. Om vi blev mätta? Oh ja? Men framförallt glada och nästintill eufiriska över att få veta så mycket om denna härliga stad.  Till dagens recept, en rostad butternut squash med gremolata och valnötter. Comfort food när det är som bäst skulle jag säga. Ät pumpan som den är eller som tillbehör. vill du göra den ännu matigare är det gott att strö över fetaost. 
 
 
 
Rostad butternut squash med gremolata och valnötter, 4 personer
1,5 kilo butternut squash
1/2 dl olivolja
3 rödlökar eller 5 schalottenlökar
en nypa färska timjankvistar
salt och svartpeppar
3 dl hackade valnötter till severing
 
Gremolata
2 citroner
4 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
1/2 dl olivolja
Tvätta citronerna och riv citronskalet fint. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Blanda med olivolja och hackad persilja.  
 
Dela squashen och ta ur kärnorna. Skär den i klyftor och lägg på en plåt eller ugnsfast form. Skala löken och dela den och lägg den på plåten. Ringla över oljan, salta och peppra och strö över timjan. Rosta i 200 grader i ca 25-30 minuter. Ringla över gremolaten vid serving och strö över valnötterna. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Sandras Matkrypin:

Ser riktigt gott ut! :) Älskar gremolata!

#2 - - Ljuva Julia:

MY GOD, det ser ju uuuuunderbart ut <3 <3

#3 - - Nina Kaufmann:

Ser ljuvligt ut!! Pumpa är verkligen en stjärna i matlagningen den här tiden på året :)

#4 - - Madelein Larsson Wollnik:

Åh, åt pumpasoppa till lunch igår, himla gott