Soppor potatis och purjolökssoppa med saffran

Potatis och purjolökssoppa med saffran

 
De senaste månaderna har jag besökt Paris, Marseille och Grignan (i Provence) och sedan dess har jag totalt snöat in på fransk mat. Jag plöjer kokböcker, slår upp franska ord och försöker komma ihåg smaker och kryddningar från middagar vi ätit. Det som fastnat är den där enkla, rustika maten som är lätt att laga men som på något sätt ändå blir magisk. Som den här soppan. En enkel potatis och purkolökssoppa som får en extra dimension av en gnutta  saffran. Det här är soppan som värmer gott en råkall måndagkväll med ett gott bröd eller förgyller förrätten på festmiddagen. Gör den till två eller tolv personer, det är lika lätt vilket som. Den här rätten är sammet för gommen och symfoni för själen. Matnörden i mig fullkomligt älskar den här typen av mat. I jakten på recept på potatis och purjolökssoppa hittar jag tillbaka till en av mina allra första kokböcker, Julia Childs köksskola, som jag fick i födelsedagspresent när jag fyllde 11 (!). Man kan säga mycket om Julia men hon tar det här med soppor på allvar och pratar om potatis och purjolökssoppor i plural (jag räknar till 6 olika varianter). Slutligen höftar jag ihop en soppa som framförallt är inspirerad av det recept jag fick på Fond i Göteborg för flera år sedan, servitören som såg att jag gillade soppan kom tillbaks med instruktioner från kocken  (här snackar vi service) som bland annat bestod i att endast använda den vita delen av purjolöken och blanda ner vispad grädde innan servering.  
 
 
 
Crème Vichyssoise - eller Potatis och purjolökssoppa med saffran 
500 g mjölig potatis
2 purjolökar (endast vita delen)
2 msk smör
1 liter vatten
1 hönsbuljong/grönsaksbuljongtärning
1 kuvert saffran 
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
salt och svartpeppar
Färsk timjan till servering
 
Skala potatisen skär en i ca centimetertjocka skivor. Dela purjolöken och skölj den ordentlige och skär den sedan i centimeterstora skivor. Smält smöret i en kastrull och lägg i purjolöken, stek på svag värme i ett par minuter. Tillsätt potatisen, saffran, och buljongen samt buljongtärningen. Koka i ca 15 minuter under lock på svag värme. Tag av kastrullen från spisen och mixa soppan slät med en stavmixer. Sätt tillbaks kastrullen på spisen och vispa ner creme fraichen och salta och peppra och låt soppan sjuda i ett par minuter. Vispa grädden. Tag av kastrullen från spisen och rör försiktigt ner den vispade grädden innan servering. Servera med ett par kvistar färsk timjan. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Emma:

Detta är mitt favoritrecept! Om det var menat att man skulle kommentera i favoritreceptet för att vara med och tävla :)

#2 - - Emma:

Detta är mitt favoritrecept! Om det var menat att man skulle kommentera i favoritreceptet för att vara med och tävla :)

#3 - - Emma:

Detta är mitt favoritrecept! Om det var menat att man skulle kommentera i favoritreceptet för att vara med och tävla :)