Bröd, bullar & kakor banan och chokladbröd, bovetebröd

Banan och chokladbröd med bovete

 
Banan och chokladbröd med bovete. Eller buckwheat banana-chocolate bread. Jag har haft det här brödet i bakhuvudet sedan i somras när jag besökte Brighton och drack te och åt ett liknande bröd i förmodligen världens sötaste tehus. I morse hittade jag ett gäng övermogna bananer i köket och tänkte att nu jäklar är det dags att testa det där brödet. Receptet är ett experiment, jag vispade ägg, mosade bananer, hackade choklad och i med mjöl och så in i ugnen. Resultatet? Bra. Mycket bra. Väldigt bra till och med. Så bra att det återstår ca 3 cm av den där limpan. Brödet blir en slags blandning mellan bröd, scones och muffins. Fluffigt men ändå med en sån där jordig fuktighet som finns i brownies och som jag är nästan löjligt förtjust i. Jag tänker fortsätta experimentera med det här receptet. Jag tänker att adderar man lite valnötter också så blir det förmodligen ännu bättre. Imorgon ska jag rosta en skiva och äta med smör. Återkommer med rapport. 
 
Har ju glömt berätta! I förra veckan hade vi bokkalas i Malmö. 50 glada vänner kom förbi och åt och umgicks och det blev en sån fin dag att jag knappt vet vad. Ett par veckor innan dess hade vi ett liknande kalas i Trollhättan. Tack alla ni som kom! Jag fick så mycket blommor och presenter att vårt kök numera liknar en djungel. Ni som följer mig på instagram (@trattorian) vet... 
 
 
 
Banan och chokladbröd med bovete 1 bröd
3 riktigt mogna bananer
3 ägg
3 dl bovetemjöl alt 3 dl mandelmjöl och 1 dl bovete
2 tsk bakpulver
50 g 70-procentig choklad
1/2 banan till garnering
 
Vispa äggen tills du har en fluddig smet. Blanda i de torra ingredienserna. Mosa bananerna grovt och blanda i dem i smeten. Hacka slutligen chokladen grovt och blanda ner i smeten. Lägg ett bakplåstpapper i en form som är ca 25 cm lång och ca 10 cm bred. Häll i smeten, garnera med skivor av 1/2 banan och grädda på 175 grader i ca 25-30 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - angelicasvarld.blogg.se:

Men gud så gott det ser ut!

#2 - - Ewa Nilsson:

Jag har helt bovete, går det att använda?

Svar: Hej Ewa! Nej tyvärr, det binder inte lika bra tyvärr.
Karin Högberg

#3 - - Elina:

Du, det här lät ju riktigt smarrigt!
Och i och med att det är i en form kanske det går bra att göra det glutenfritt? :)

#4 - - Cornelia:

Men så gott, det var längesedan jag gjorde bananbröd nu, det kanske börjar vara dags!

#5 - - Kim:

Aaaah! Goooott!

#6 - - Malin´s Diner:

Gott gott gott! Älskar banan och choklad i kombination.

Kram kram

#7 - - Anders Bergman:

Ditt banan och chockladbröd ser riktigt gott ut! Jag funderade bara på hur du får det så luftig. Det första jag tänkte på var att det saknades något som jäser. Brödet ser ändå ut som det har blivit lite större i ugnen...

Hur sött är det på en skala 1-5? Går det äta till frukost eller känns det mer som ett fikabröd?

Svar: Hej! Bakpulvret räckte gott och väl för att göra få det att jäsa :) tycker att det blev en 3:a som passar bättre till fikabröd än frukost :)
Karin Högberg

#8 - - Anders Bergman:

Hej Karin,
Där satt den... Ibland läser jag som en kratta, inte konstigt att lyckades visst missa att du hade bakpulver i. =)
Trevlig helg!

#9 - - Theresia:

Hej! Jag gjorde detta bröd för ett par veckor sen med hemmagjord choklad (kokosolja, kakao och honung) - supergott! Det gillades av både små och stora på fikan. Tack för receptet!!

#10 - - Sara i Åre:

wow, detta måste jag prova!

#11 - - Clara Edvinsson:

Wow, det brödet ser riktigt gott ut. Något jag ska testa att baka framöver!