Desserter, Godis, Jul & Nyår oatly laktosfritt julgodis

Julgodis i samarbete med Oalty

 
 
För en tid sedan fick jag fråga om jag ville ta fram fem recept på julgodis åt Oatly. Självklart ville jag det! Sagt och gjort. För ett par helger sedan förvandlades det vaniljvita köket till en liten godisfabrik. Jag kokade kola och knäck så det stod härliga till! Smakade, testade igen, testade på Peter och kokade fler satser. Resultatet? Apelsinkola, mjuk chokladkola med rostade hasselnötter, sesamknäck, chokladganache med havssalt och pistage och mandelknäck. Därefter skeppades 500 godisar till Stockholm och delades ut till ett gäng matskribenter. I samtliga recept har jag använt Oatlys matlagningsgrädde Imat och laktorsfritt smör. Konsistensen och smaken blir precis den samma som om du använder vanlig grädde eller vanligt smör om du frågar mig. (Om du vill laga julgodiset med vanligt smör eller grädde går det bra att använda samma mått som i recepten nedan). 
 
 
 
 
Apelsinkola ca 40 st

100 g laktosfritt smör
2,5 dl Oatly Imat
2,5 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 apelsin (saft och rivet skal)
Smält smöret i en kastrull och rör därefter ner socker, sirap, Oatly Imat samt rivet apelsinskal och apelsinsaft. Koka i ca 30-40 minuter. För att testa om kolan är klar kan du göra kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner ca 1 tsk av kolasmeten i vattnet. Om kolan stelnar och går att forma till en kula är den klar. Lägg ett bakplåtspapper i en djup plåt eller ugnsfast form och häll ut kolasmeten. Låt svalna och skär därefter i bitar.

 

Chokladganache med havssalt ca 30 st
200 g 70-procentig choklad
2,5 dl Oatly Imat
100 g laktosfritt smör
1 nypa havssalt
Häll grädden i en kastrull och låt koka upp. Hacka chokladen fint och lägg den i en bunke. Häll över den varma grädden och rör med en slickepott tills chokladen är helt smält. Tillsätt salt och smör och mixa med en mixerstav tills du har en slät ganache. Fyll en sprits med ganachen och fyll i små formar. Låt svalna i kylen.

 
 Sesamknäck ca 50 st

2,5 dl Oatly Imat
2,5 dl socker
2 dl sirap
2 msk laktosfritt smör
2 dl skalade sesamfrön
Blanda socker, sirap och oatly Imat i en kastrull. Låt koka tills smeten når 122 grader eller tills du kan du göra kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner ca 1 tsk av kolasmeten i vattnet. Om kolan stelnar och går att forma till en kula är den klar. Rör slutligen ner smöret i smeten och rör tills den har smält. Blanda därefter i sesamfröna och häll upp knäcken i formar.

 
 

Pistage och mandelknäck ca 50 st
2,5 dl Oatly Imat
2,5 dl socker
2 dl sirap
2 msk laktosfritt smör
1 dl hackade pistagenötter
1 dl hackad mandel
Blanda socker, sirap och oatly Imat i en kastrull. Låt koka tills smeten når 122 grader eller tills du kan du göra kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner ca 1 tsk av kolasmeten i vattnet. Om kolan stelnar och går att forma till en kula är den klar. Rör slutligen ner smöret i smeten och rör tills den har smält. Blanda därefter i pistagenötterna och mandeln och häll upp knäcken i formar.

 
 Mjuk chokladkola med rostade hasselnötter ca 40 bitar

100 g laktosfritt smör
2,5 dl Oatly Imat
3 dl socker
2 dl ljus sirap
3 msk kakao
50 g mörk choklad
3 dl hela hasselnötter

Smält smöret i en gryta. Blanda grädde, socker och sirap i kastrullen. Koka i ca 25-35 minuter eller tills smeten är ca 122 grader. För att testa om kolan är klar kan du göra kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och droppa ner ca 1 tsk av kolasmeten i vattnet. Om kolan stelnar och går att forma till en kula är den klar. Värm en stekpanna och rosta hasselnötterna i ett par minuter tills de börjar få färg. Hacka dem grovt. Hacka chokladen fint och rör ner den och kakaon i kolasmeten, rör tills chokladen smält helt. Rör till sist ner hasselnötterna. Lägg ett bakplåtspapper i en djup plåt eller ugnsfast form och häll ut kolasmeten. Låt svalna och skär därefter i bitar.

 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - sofie:

Jag fastnade för de där sesamknäcken och fick hjärnsläpp och köpte havremjölk istället för grädde. Suck! Just sesam jag fastnade för så gör kanske med vanlig grädde.

#2 - - sofie:

Jag fastnade för de där sesamknäcken och fick hjärnsläpp och köpte havremjölk istället för grädde. Suck! Just sesam jag fastnade för så gör kanske med vanlig grädde.

Svar: D funkar ju det också! Gillade dem väldigt mycket, antagligen för att de påminner om sesamkakor :)
Karin Högberg

#3 - - Anita:

De ser veldig gode ut, men jeg tåler ikke melkeprotein så da funker ikke oppskriften.

#4 - - Johanna:

Jag blev nyfiken på sesamknäck och knäcken med pistage nötter. Hur är sesamknäck jämfört med vanliga mandelknäck? Det måste vara ett bra komplement för nötallergiker misstänker jag. Mitt ex var nötallergiker så då gjorde jag knäck med ströbröd i. Fungerar riktigt bra det med. Pistagenötter lät riktigt intressant med. Det kanske är värt att fortsätta experimentera lite i köket. (Vissa av oss kan ju göra knäck även på våren. ;) ) KRAM