Rågscones med solrosfrön

 
Gårdagens fredagskänsla slog alla rekord. Inte i något extraordinärt på något vis, bara den där underbara känslan att börja bli frisk (känna smak), klara en deadline och ligga bra till på en annan och så vetskapen om att ha en hel härlig helg framför sig. När jag stämplar ut på fredagarna är det ett par saker som står på agendan, sätta lördagens bröddeg och baka fredagspizzan. Sagt och gjort. I skrivande stund har jag precis tagit ut ett gäng frallor ur ugnen och de danska råglimporna står och jäser. Förra lördagen när jag var en skugga av mitt normala jag blev det lättbakade scones istället. Receptet är lite av ett hittepå, jag använde rågsikt tillsammans med vetemjöl och tillsatte solrosfrön. Tricket med att få saftiga scones är att inte röra ut smöret helt och hållet utan låta det finnas smörklumpar i degen. 
 
Ha en fin helg kamrater, på återseende!
 
 
Rågscones med solrosfrön ca 12 st
100 g smör
5 dl rågsikt
2 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1/2 dl socker (kan uteslutas)
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
 
1 ägg till pensling
1 dl solrosfrön
 
Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Tärna smöret i 1 cm stora tärningarn och blanda med mjölblandningen. Se till att det finns lite smörklumpar kvar i degen. Kavla ut degen på ett mjölat underlag tills den är ca 2 cm tjock. Stansa ut runda scones med en pepparkaksform eller med tex en kaffekopp. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ett lätt uppvispat ägg och strö över solroskärnorna. Grädda på 200 grader i ca 8-10 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Fröken Dill:

Hembakad fredagspizza - visst är det HELT underbart! Vi har det nästan varje fredag och har inte tröttnat än. Och idag, en lit mulen söndag, tror jag på scones med marmelad till fikat. Våffeljärnet (för visst är vi i närheten av våffeldagen?) är nerpackat i någon av alla 92 lådor som det står KÖK på...

#2 - - sandra:

GOTT! Jag har haft lite svårt för scones just för att jag tycker att de blir så sabla torra. Sedan jag provade ett recept med fil i är jag dock såld - DET gjorde verkligen sconesen saftiga! Hoppas du haft en fin helg, kram S

#3 - - Anonym:

Låter hur smarrigt som helst - ska absolut provas! :)

#4 - - Nalliiz:

Åh vad gott :D

#5 - - Jasmine:

Vilken härlig fredagskänsla! Det verkar mysigt att ha samma tradition varje fredag. :)

Ditt bröd ser väldigt gott ut och du bjuder dessutom på fina bilder.

Önskar dig en bra vecka!
Kram

#6 - - Sanna:

Åhh vad gott de ser ut :)

#7 - - sophie:

va fina dem blev!

#8 - - linellas:

åh så gott ! så fina bilder med

#9 - - johannastartverkstad.blogg.se:

Åh så gott :D

#10 - - Citroncest - matblogg från Italien:

Gud så gott! Jag har insett att jag verkligen älskar scones. Brukar själv göra en glutenfri-hittepå-variant med kokos och kardemumma. Så snabbt och lätt att göra, och en riktig lyx till frukosten! :)

#11 - - Citty Costas:

Gud så gott det ser ut!

______
Spana gärna in min blogg på http://cittycostas.com. Jag skriver om mina ups- and downs i vardagen, fotografi (jag jobbar bland annat som fotograf), deep/tech house och mitt DJ:ande och så blir det en ganska stark dos mode- och skönhet utöver det.

#12 - - Annster:

Så gott :)

#13 - - Lisa - Kreativ bakning ♥:

Åh gud vad gott!

#14 - - Ida:

Det där såg riktigt gott ut!! :D

#15 - - Anonym:

Åh vad gott! Blir jätte fina bilder! Vad använder du för kamera?

#16 - - Michaela:

Åh vad gott! Blir jätte fina bilder! Vad använder du för kamera?

#17 - - Michaela:

Åh vad gott! Blir jätte fina bilder! Vad använder du för kamera?

#18 - - Sarah:

Jättehärliga bilder! :)

#19 - - Thea:

Gaaash vad gott! :D

#20 - - fanny:

haha hunden ser också rätt sugen ut! :D

#21 - - Elin:

Gottigott!

#22 - - Jennifer:

mums vad gott!!

#23 - - Emma Flygare:

gott det ser ut! :D

#24 - - Marja - Baka Sockerfritt:

Gillar den där känslan! Ser väldigt gott ut och bilderna är underbara som vanligt!

#25 - - JUNITJEJ:

Vad brödet ser gott ut!

#26 - - Elina:

Ser jätte gott ut, fina bilder! :D
Kolla gärna in min mode, livsstil och fotografi blogg. Idag med lite sommar gula färger... :)

#27 - - Elina:

Ser jätte gott ut, fina bilder! :D
Kolla gärna in min mode, livsstil och fotografi blogg. Idag med lite sommar gula färger... :)

#28 - - marycaroline.blogg.se:

Så gott :) Gjorde själv något liknande för flera månader sedan, vanliga vetescones bara med solrosfrön på :) Men dina såg mycket godare ut :)

#29 - - Anonym:

Tycker du om att baka och laga mat? Kolla in Felicias hemsida/blogg för mer inspiration: http://felicialiljegren.com/category/mat-dryck.html

#30 - - Majaa:

Gott!

#31 - - Sandra:

Helt fantastiskt goda blev dessa! Jag kavlade dock inte ut mina utan formade dom med händerna vilket gav dom väck och gjorde att toppen gick sönder lätt då jag skar dom. Men det gör ingenting för denna gång. Nästa gång så kavlar jag dom nog dock. Underbart bröd!!