Jul & Nyår, Vegetariskt vegetarisk julmat saffransfalafel, grillad pumpa, rödkålssallad

En grönare jul - saffransfalafel, pumpa & grönkålssallad med valnötspesto och rödkålssallad med apelsin

 
 
Nyss hemkommen från Paris där julen var allt annat än vit...julpynt och ljus precis överallt och samtidigt som det var 6-7 grader varmt och man kunde sitta på uteserveringarna under infravärmen...Paris är verkligen ljuvligt i juletider. En tradition för mig är att gå till Notre Dame och titta på den stora vackra granen, stämningen är verkligen magisk!  Nog om Paris, till julmaten. Märkligt nog blir jag alltid sugen på frächsare, grönare julmat nyförtiden. Jag är inte alls ett stort fan av det traditionella julbordet, ge mig lutfisk på julafton och sen är jag nöjd. Ok, en knäckemacka med julskinka och senap vill jag också ha och lite jansson men i övrigt räcker det fint så. Här är mitt gröna julbord, en saffransaflafel (inspirerad av förra årets saffranshummus), men grönkålssallad med rostad pumpa och slutligen bloggfavoriten, rödkålssallad med apelsin, spenat och granatäpple. 
 
 
Saffransfalafel ca 40 st
400 g kikärtor
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt saffran
2 tsk spiskummin
1 nypa salt
2 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Skölj kikärterna  väl, och hacka lök och vitlök i grova bitar. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och mixa till en slät smet med hjälp av en stavmixer.  Rulla små falafelbollar som är ca 3 cm i diameter och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i ca 15 min. 
 
 
Rödkålssallad med apelsin och granatäpple 4 portioner

1/4 rödkålshuvud
2 apelsiner
1 granatäpple
3 nävar färsk bladspenat
1 knippe färsk bladpersilja
1/2 dl olivolja
salt & peppar

Skär kålen i tunna strimlor, filéa apelsinen, det gör du genom att skala apelsinen, skära bort det yttersta hinnorna och därefter skära ur fluftorna ur de hinnor de ligger i. Dela på granatäpplet och plocka ut frukterna. Hacka persiljan grovt. Blanda samtliga ingredienser. Blanda olja och vinäger och salta och peppre, häll över salladen och rör om. 
 
Sallad med grönkål, rostad pumpa och valnötspesto

Ca 3 stora blad grönkål
1 butternutsquash
2 msk olivolja
salt och peppar
1/2 kruka färsk basilika
 
Skär pumpan i mindre bitar och ringla över olivolja. Salta och lägg i en ugnsfast form. Rosta på 200 grader i ca 15-20 min tills pumpan är mjuk och fått fin färg. Skär grönkålen i  mindre bitar och ta bort stjälken. Ringla över valnötspeston och strö över basilikan. 
 
 
 
 
 
 
#1 - - JENNYH - Mammablogg:

Ser fantastiskt gott ut!

#2 - - Sandra:

Så bra tips - ska prova en av salladerna i år! God Jul på er!

#3 - - fia:

Åh gott!

#4 - - Anders:

Butternut är ju så sjukt gott! Synd att det inte går att köpa djupfryst så att man alltid har i frysen. :-)

#5 - - Annster:

Ser gott ut :)

#6 - - Biggeros:

Det lät väldigt gott med saffran hummus÷)

#7 - - Sara:

Måste testa, ser fantastiska ut!

#8 - - Anonym:

Hur gör man valnöts peston?

Svar: Hej! Oj har missat att länka:http://trattoria.nu/2014/january/tagliatelle-med-valnotspesto.html
Karin Högberg

#9 - - Anonym:

Vilken sorts vinäger har du rödkålssalladen?

#10 - - Karin:

Hej! Vilka fina färgstarka bilder!
En liten fråga om falafeln: Använder du torkade kikärtor och inte kokta eller konserver? Jag har bara gjort falafel en gång och då med kokta. Det blev en alldeles för lös smet...

Svar: Jag använder ofta kokta som jag kokt skälv, det blir ofta en lösare smet med de på burk men då kan man tillsätta lite vetemjöl så brukar det bli bättre :)
Karin Högberg

#11 - - Alice:

Hej! Hittade det här inlägget idag och blir jättesugen på att göra saffransfalafel i jul! Jag undrar bara om det är en 400g burk kikärtor, 400 g okokta kikärtor eller 400 g kokta kikärtor. Hoppas du ser detta även fast det är ett gammalt inlägg :)

Svar: Hej! Det skall vara kokta kikärtor :) lycka till!
Karin Högberg