Sommarens bästa tårta - med browniebotten, vit chokladmousse med lime & jordgubbar

 
Den här tårtan får mig att tänka på våra söndagsmiddagar i Malmö, en liten tradition vi införde för sisådär 5-6 år sedan. Det var härliga söndagar det, 12-14 personer i vårt kök, ett köksbord som inte räckte till utan fick förlängas med märliga byråar och annat. Söndagsstek, gräddsås och så efterrätt. Ungar som skrattar, hunden som lurpassar under bordet och tallrikar som langas. Mer sås! Mer potatis! Potatisen är slut! Skynda, koka mer! Och så efterrätten. Oftast en tårta som den här. Tallrikar som skrapas. Peter som slår sig för magen. Och så vännen Fredrik som inte längre finns bland oss. Det är bara några år sedan men känns som ett helt liv. Den här tårtan med vit chokladmousse med lime går alltid hem  i alla lägen. Orignialreceptet kommer från Monika Ahlbergs bok Rosendals trädgårdscafe och jag har gjort om det under årens lopp. Till exempel har jag bytt ut Monikas mandelmassebotten mot min browniebotten  med hasselnötter som också användes i vinnartårtan. Det allra bästa med tårtan är att den är busenkel att göra och går alldeles utmärkt att ha i frysen i en vecka eller så. Bara att förbereda och ta fram när det behövs. Sånt gillar jag. Servera med ett berg av jordgubbar och du är hemma.
 
 Nu till något annat, i min statistik står det att Redmond och Ottowa är på plats två och tre över de städer där flest läsare på bloggen kommer ifrån. Men hallå säger jag? Vilka är ni? Ni gör mig ju vansinnigt nyfiken! Säg hej vetja! In english! Hi you guys from Redmond and Ottowa who visit my blog so frequently! How did you find me? Leave a message and let me know! :D
 
 
Sommarens bästa tårta - med browniebotten, vit chokladmousse med lime & jordgubbar
 
Till choklad& hasselnötsbotten:
100 g hackade rostade hasselnötter
225 g smält smör
3 ägg
1 dl kakao
4 dl socker
3 dl mjöl
1 nypa salt
 
Rosta hasselnötterna i en torr, het panna tills de fått fin färg. Låt dem svalna och hacka dem sedan grovt. Smält smöret, blanda ner samtliga, ingredienser förutom nötterna, rör tills du har en slät smet, tillsätt slutligen de hackade nötterna. Smörja en form som har en diameter på ca 25 cm. Grädda i ugnen i ca 20-25 min. Låt svalna
 
 
Vit chokladmousse med lime 
 
Till moussen:
200 g vit choklad
3 äggulor
5 dl vispgrädde
3 st lime

Smält chokladen och rör försiktigt ner äggulorna. Riv skalet på limen och pressa ner saften. Vispa grädden och vänd ner i smeten. Häll moussen över bottnen och täck med plastfolie, låt stå i frys i minst tre timmar. Ta fram tårtan ca en halvtimme före servering, moussen skall vara tinad, då är den som godast. Servera med färska bär.
 
 
 



 
#1 - - fardus:

ÅHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
Ser ASSSGOTTT ut!!!

#2 - - Katarina:

Den ser ljuvligt god och fräsch ut! Ha en skön söndag!

#3 - - Karin:

Ser extremt god ut:)

#4 - - Bland bakverk och kastruller:

Vilken smarrig tårta!!
Kram

#5 - - Elin:

Ser helt perfekt ut :)

#6 - - Emmy:

Tårtan låter helt galet god! Snygga bilder dessutom.

Svar: tackar! :D den är så enkel att göra också, blir många såna på en sommar ;)
Karin

#7 - - Malin´s Diner:

Schluuuuta, så gott det ser ut! Men jag tar väl min bruna banan som ligger framför mig på arbetsplatsen.....

Kram kram

Svar: haha, farligt, farligt att läsa matbloggar på jobbet.. ;)
Karin

#8 - - Erica:

Ser super god ut !!!! Ska baka nu! Hur många grader till brownie i ugnen??

Svar: 175 grader går finfint :)
Karin