Lingontryffel med mandel

 
Det här måste vara julens snabbaste, smidigaste och godaste godis. Ner med allt i en bunke, smält och ner i en sprits och sen ner i små formar. Inget kladd - perfekt. Lingon är det nya svarta här hemma, jag använder det till mycket just nu, tryffel, kola, pannacotta, och i bröd. Brytningen mellan den söta chokladen och de syrliga lingonen är väldigt god - testa!
 
Tisdag och jag rättar tentor. 240 stycken för att vara exakt. Sista racet innan jul, klara, färdiga, gå!
 
Lingontryffel
 
200 g mörk choklad (jag använde 60-procentig)
1 dl grädde
50 g smör
1 dl lingon (går bra med rårörda lingen men hoppa över sockret isf)
1/2 dl råsocker alt strösocker
1/2 dl hackad mandel
Aluminiumformar
 
Hacka chokladen och lägg den i en plastbunke, häll i grädde och tillsätt smör. Mikra alternativt värm över vattenbad tills chokladen smält. Rör därefter med en slickepott tills du har en jämn smet. Blanda samman socker och lingon och mixa med mixerstav. Rör ner lingonsmeten i chokadsmeten. Fyll en spritspåse med tryffeln och spritsa ner i små aluminiumformar. Hacka flagad mandel fint och strö över. Förvara i kylen. 
 
 
#1 - - Therése :

Hej! En fråga angående din chokladkola med kondenserad mjölk, är det så att du FÖRST kokar mjölken i burken tills den blir tjock (eller köper färdigkokt) innan du har i den i chokladkola smeten och sen kokar ytterligare 30 minuter? Jag provade nämligen receptet igår och den kokade i 1½ tim och stelnade ändå inte och till slut så skar den sig och blev grynig. Tacksam för svar! :)

Svar: Hej! Jag låter den okokade kondenserade mjölken koka med från början, hoppas det går bättre nästa gång! Kram Karin
Karin

#2 - - Food around my World:

Åh det lät intressant! slår vad om att det smakar riktigt gott! Älskar ditt tips om att spritsa upp saker! Gjorde det när jag fyllde mina libanesiska pannkakor, var så mycket lättare och gick mycket mycket snabbare :D

Svar: visst är det bra! Använder det till precis allt :)
Karin