Laga mat i stormkök

 
 Betalt samarbete med Addnature.com
 
 
Det senaste året har vi umgåtts mer ute i naturen såpass mycket att stomrköket har blivit årets julklapp. Att laga mat i stormkök behöver inte alls vara svårt. Med rätt förberedelser går det att snabbt och utan krångel laga goda maträtter. Jag har i samarbete med Addnature.com lagat två rätter, en kryddig jambalaya med chorizo och en potatistortilla som är enkla och goda att laga utomhus med hjälp av stormkök. Förbereder du hackandet av ingredienserna  hemma går det lätt som en plätt! Fina stormkök i olika varianter hittar ni här och tillbehör finns här.
 
 
 
Jambalaya med chorizo, 4 port
I min förenklade variant av risrätten som har rötter i den amerikanska södern har jag bytt ut kyckling och räkor mot en kryddig chorizo. Du väljer själv om du vill tillsätta lite extra kryddor för en jamabalya med mer sting!
 
Du behöver:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
150 g choritzo
3 dl långkornigt ris
3 paprikor
4 stjälkselleristänger
1 burk (400 g) krossade tomater
1 krm cayemmepeppar
salt och svartpeppar
 
Gör så här:
 
Skär korven i ca 1 cm breda skivor. Hacka och skala löken och vitlöken och hacka den fint. Kärna ur och hacka paprikorna. Skär stjälksellerin i ca 1 cm breda bitar. Ett tips är att förbereda detta hemma och lägga korven i en plastpåse och grönsakerna i en. När du väl ska laga maten i stormköket börjar du med att värma ca 1 msk olja i kastrullen. Stek korveni ett par minuter och tillsätt därefter grönsaksblandningen och stek i ytterligare ett par minuter. Strö över kryddorna, tillsätt riset och de de krossade tomaterna. Lägg på ett lock (t.ex. stekpannan som medföljer i stormköket) och låt putttra i ca 10-12 minuter. Rör om ett par gånger. Vill du finlira serverar du med hackad persilja.
 
 
Potatistortilla, 4 portioner
En klassisk spansk potatisomelett som är lättlagd och god och som kan varieras i oändlighet. Du kan till exempel tillsätta stekt svamp, korv eller grönsaker.
 
Du behöver:
500 g kokt, kall, skivad potatis
2 gula lökar
6 ägg
2 dl mjölk
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
Så här gör du: Skär den kokta, kalla potatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Skala löken och skär den i tunna skivor.Ringla lite olivolja i stekpanna och stek löken någon minut. Tillsätt potatisen och låt den steka med i ett par minuter. Vispa ihop ägg och mjölk (ett tips är att göra det hemma och förvara i plastflaska). Häll äggsmeten över potatisen och löken. Salta och peppra. Stek på medelhög värme i ca 10 minuter och lägg gärna på ett lock de sista minutrarna. Servera gärna med färsk basilika.