Mamma Mariannes äggost


Källaren i mitt föräldrahem ser inte ut som vanliga källare. Och med vanliga menar jag att källare brukar innehålla cyklar, gräsklippare och sånt där. Nej pappas källare är en träverkstad. Där trängs stora hyvlar, sågar, svarvar, borrmaskiner, gigantiska plankor och en väldigt massa sågspån. Under min barndom var det här jag hängde. När jag inte försökte mig på att snickra och slöjda själv bakade jag kakor av sågspån och vatten (ni ser var det började...). Insidan av dörren är prydd med streck som visar hur lång jag var vid en viss ålder...I den källaren byggdes hela mitt vaniljfärgade kök från grunden. Precis allt har mätts och sågats upp där. Om jag är glad över det? Ja!  Pappa slöjdade framförallt äggostformar. Jag vet inte hur många han har gjort, gissningsvis ett par tusen. Äggosformarna har ställts ut både i New York och Tokyo och pryder många hem i västsverige. Äggostformar används till att göra den bohusländska rätten äggost. Formen görs i björk och svarvas först till en skålliknande form och därefter borras mönstret ut för att slutigen formas till med kniv. Ett gediget hantverk med andra ord.
 
Varje advent åkte min mamma och pappa till Rhöska museet i Göteborg och ställde ut äggostformarna och bjöd på äggost. Om pappa har gjort tusentals äggostformar har mamma lagat lika många äggostar. Ett tag fanns hon till och med med i Guinness rekordbok, hon hade då varit med och lagat värlens största äggost. Jag har såklart varit med och lagat äggost en herrans massa gånger. För er som aldrig stött på begreppet äggost är det en rätt som görs på mjölk, ägg, vispgrädde och gräddfil. Dessa vispas ihop och värms på spisen tills en ostmassa bildas, då stjälps den upp i en äggostform, eller i ett durkslag som vi brukar använda nu för tiden. Därefter får den rinna av över natten i kylskåp. Hur äggosten skall ätas tvistar de vise om. Jag rekommenderar björnbärssylt, jordgubbar eller kanel och socker.  Traditionellt sett har man ätit äggosten till sill, själv har jag aldrig testat det. Mamma brukar söta sin äggost lite lätt, det blir finfint. Smaken och konsistensen påminner lite om ostkaka eller varför inte en grynigare panna cotta? Mammas recept finns i flera kokböcker men går då under namnet Karl-Alberts (pappas) äggost.
 
 
 Mamma Mariannes äggost
2 lit standardmjölk
3 dl vispgrädde
6 dl gräddfil
10 st ägg
4 msk strösocker

Häll mjölken och grädden i en stor kastrull och värm på låg värme tills den börjar bli varm, låt den inte koka. Vispa ihop ägg och gräddfil och häll i mjölken. Nu gäller det att hålla koll så att smeten inte bränner i botten. Rör med en slev och låt inte smeten koka. Rör tills smeten börjar skära sig och klumpar börjar bildas. Tag av kastrullen från spisen och låt vila i 10 min.  Tag upp ostmassan med en hålslev och lägg den i ett durkslag av plast som är ca 30 cm i diameter alt en äggostform och fördela massan jämt i formen. När du fått ett lager som är ca 3 cm tjockt strör du över 2 msk socker. Fyll på med resten av ostmassan och avsluta med att strö över 2 msk socker. Låt stå i kylen över natten. Servera med björnbärssylt, jordgubbssylt eller kanel och socker. Att äta den med glass eller vispad grädde är inget jag rekommenderar.

 
 
 
 
 
 
#1 - - sannas rum:

Åh guud vad gott det ser ut, och vääldigt fint :)

#2 - - Joanna / byblondie.se:

Åh äggost som är så gott!
I min familj så gör mamma alltid äggost ,som hon sötar litegrann, till jul och vi brukar äta den tillsammans med rårörda hallon :)
Vi har också någon liknande äggostform i trä som min morfar har snidat :)

#3 - - Camilla:

Vad gott tänk om jag kunde testa!

#4 - - Sara på Vardag.nu:

Oj, vad fint! Äggost har jag aldrig ätit men det ser ju fint ut i alla fall ;D

#5 - - Lisa:

Vilka härliga minnen å arv!
Har faktiskt aldrig ens ätit äggost, kanske är på tiden att jag testar. :D

#6 - - Kim:

Vilken rolig text att läsa, tänk det visste man inte att hela din familj var äggostproffs ;)
Jag älskar äggost. ÄLSKAR. Men det ska vara mammas såklart :) Björnbärssylt är det enda rätta.
Kram och hoppas vi ses.

#7 - - Sofie:

Vad gott det lät och såg ut! :)

#8 - - Anna Holm:

Häftigt :D Låter intressant :)

#9 - - Mimmi:

Rör i äggosten i Mollösund medan ett unikt sommarregn strilar. Har ställt upp Karl Alberts äggostform på spiselkransen. Äggostformen i aluminium får duga.