Mamma Mariannes äggost

Källaren i mitt föräldrahem ser inte ut som vanliga källare. Och med vanliga menar jag att källare brukar innehålla cyklar, gräsklippare och sånt där. Nej pappas källare är en träverkstad. Där trängs stora hyvlar, sågar, svarvar, borrmaskiner, gigantiska plankor och en väldigt massa sågspån. Under min barndom var det här jag hängde. När jag inte försökte mig på att snickra och slöjda själv bakade jag kakor av sågspån och vatten (ni ser var det började...). Insidan av dörren är prydd med streck som visar hur lång jag var vid en viss ålder...I den källaren byggdes hela mitt vaniljfärgade kök från grunden. Precis allt har mätts och sågats upp där. Om jag är glad över det? Ja! Pappa slöjdade framförallt äggostformar. Jag vet inte hur många han har gjort, gissningsvis ett par tusen. Äggosformarna har ställts ut både i New York och Tokyo och pryder många hem i västsverige. Äggostformar används till att göra den bohusländska rätten äggost. Formen görs i björk och svarvas först till en skålliknande form och därefter borras mönstret ut för att slutigen formas till med kniv. Ett gediget hantverk med andra ord.

3 dl vispgrädde
6 dl gräddfil
10 st ägg
4 msk strösocker
Häll mjölken och grädden i en stor kastrull och värm på låg värme tills den börjar bli varm, låt den inte koka. Vispa ihop ägg och gräddfil och häll i mjölken. Nu gäller det att hålla koll så att smeten inte bränner i botten. Rör med en slev och låt inte smeten koka. Rör tills smeten börjar skära sig och klumpar börjar bildas. Tag av kastrullen från spisen och låt vila i 10 min. Tag upp ostmassan med en hålslev och lägg den i ett durkslag av plast som är ca 30 cm i diameter alt en äggostform och fördela massan jämt i formen. När du fått ett lager som är ca 3 cm tjockt strör du över 2 msk socker. Fyll på med resten av ostmassan och avsluta med att strö över 2 msk socker. Låt stå i kylen över natten. Servera med björnbärssylt, jordgubbssylt eller kanel och socker. Att äta den med glass eller vispad grädde är inget jag rekommenderar.





Åh guud vad gott det ser ut, och vääldigt fint :)