Crepe Suzette - och hur man filear en apelsin


Det här måste vara efterrätternas efterrätt. Nästan iaf. En crepe suzette som flamberas sådär tjustigt. Översätter man till svenska vad en crepe Suzette är skulle man kunna säga att det är en tunn pannkaka med apelsin och kolasås som man sätter eld på. Det är inte så svårt som det låter. Om det här med flambering låter läskigt utesluter du helt enkelt det. Receptet kommer från Per Mobergs kokbok.

3 dl grädde
1 dl mellanmjölk
1.5 dl vetemjöl
1 nypasalt
0.25 dl florsocker
2 st  ägg
1 apelsin, skal och fileér
1 msk clubsoda

Sås
5
st apelsiner
100g råsocker
100 g osaltat smör
5 msk Grand Marnier

 Blanda alla ingredienser utom äggen till en slät smet. Knäck sedan ner ett ägg i taget och blanda runt. Låt smeten ”dra till sig” i minst en timme. Precis innan gräddning, häll i clubsodan. Grädda alla crêpes och lägg åt sidan. Filéa ur klyftorna från 3 apelsiner och spar till såsen. Låt sockret smälta och karamelliseras lite. Häll i smöret och pressa i saften från 2 apelsiner, riv även ner lite skal. Låt koka ner något i pannan.  Vik crêpen till trekanter och doppa ner ordentligt i såsen. Koka upp och häll i spriten.  Tänd på och låt brinna ut. Servera genast med vaniljglass
Så här filear du en apelsin: skär av båda ändarna på apelsinen så att den kan stå stadigt på en skärbräda. Skär loss skalet så att allt det vita försvinner. Lägg apelsinen i handen och skär försiktigt ut klyftorna ur sina hinnor. Tada.#1 - - katarina:

mmmmmm så ljuvligt gott. Jag bjuder in mig på fika- utan att ens ha en inbjudan :)