Receptet på tårtan

 
Många av er har frågat efter receptet på min vinnartårta. Självklart skall ni få det!
 
Ingredienser : 

Till choklad& hasselnötsbotten:
100 g hackade rostade hasselnötter
225 g smält smör
3 ägg
1 dl kakao
4 dl socker
3 dl mjöl
1 nypa salt
Chokladmoussen
100 g mörk choklad, minst 70 %
4 äggvitor
3,5 dl socker
1 dl vatten
3 gelatinblad
2 dl grädde
Svartvinbärsmoussen
2 äggvitor
2 dl socker
0,5 dl vatten
500 gram svarta vinbär
1 citron
0,5 dl socker
3 gelatinblad
2 dl grädde
Vit choklad & limemousse
4 äggvitor
4 äggulor
200 g vit choklad
3,5 dl socker
1 dl vatten
3 limefrukter (skal och saft)
5 gelatinblad
4 dl grädde
Chokladdekoration
50 g mörk choklad (70%)

 

Så gör du: 

Till choklad& hasselnötsbotten:
Rosta hasselnötterna i en torr, het panna tills de fått fin färg. Låt dem svalna och hacka dem sedan grovt. Smält smöret, blanda ner samtliga, ingredienser förutom nötterna, rör tills du har en slät smet, tillsätt slutligen de hackade nötterna. Smörja en form som har en diameter på ca 25 cm. Grädda i ugnen i ca 20-25 min. Låt svalna.

Chokladmoussen
Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum. Blanda vatten och sockret i en kastrull och låt det koka upp till sockerlag. När sockret är helt smält och lagen är genomskinlig tar du av kastrullen från plattan och häller blandningen i äggvitesmeten. Vispa i ytterligare 15 min.

Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 min, lägg dem därefter i en kastrull och låt dem smälta på låg värme. Hacka chokladen och låt den smälta över vattenbad. Blanda väl och vänd därefter ned i marängen. Blanda även ner gelatinblanden. Vispa 2 dl grädde hårt och blanda ner med marängen och chokladen. Häll moussen över chokladkakan (som måste svalnat) och ställ i kylen och låt den stelna.

Svartvinbärsmoussen
Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum. Blanda vatten och sockret i en kastrull och låt det koka upp till sockerlag. När sockret är helt smält och lagen är genomskinlig tar du av kastrullen från plattan och häller blandningen i äggvitesmeten. Vispa i ytterligare 15 min.

Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 min, pressa citronen i en kastrull och häll i gelatinbladen, låt dem smälta. Värm upp sockar och svarta vinbär i en kastrull. Låt dem koka upp och mosa dem därefter genom en sil så att skal och kärnor försvinner. Häll dem därefter i kastrullen med citronen och gelatinen. Blanda väl och häll därefter ned i marängen. Vispa 2 dl grädde hårt och blanda ner med marängen och svartvinbärsblandningen. Bred ut moussen över den stelnade chokladmoussen, var noga med att denna stelnat först.

Vit choklad & limemousse
Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum. Blanda vatten och sockret i en kastrull och låt det koka upp till sockerlag. När sockret är helt smält och lagen är genomskinlig tar du av kastrullen från plattan och häller blandningen i äggvitesmeten. Vispa i ytterligare 15 min.

Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 min, pressa limen i en kastrull och häll i gelatinbladen, låt dem smälta. Smält chokladen över vattenbad, blanda därefter med äggulorna och rivet limeskal. Blanda väl och häll därefter ned i marängen. Vispa grädden hårt och blanda ner med marängbladningen. Häll moussen i en sprits och spritsa ut ”bollar” över den stelnade svartvinbärsmoussen, var noga med att denna skall ha stelnat först! Låt stelna i frys alt kylskåp.

Chokladdekoration
Smält chokladen över vattenbad och häll den i en sprits med liten öppning. Spritsa ut tunna strech tex. I rutmönster så att de bildar ett nät. Låt svalna i kylen och dekorera tårtan med dessa vid servering.

#1 - - Elena :

Oj, den såg svår ut att göra!

#2 - - tina:

Vilken tårta, jag blir alldeles stum! Måste nog övertala systern att laga efter ditt recept, låter ju alldeles fantastiskt gott!

Svar: tack! den tar lite tid att göra men är väl värt besväret! :D
Karin

#3 - - stina:

hej! vad hade du för grader då du gräddade chokladbotten??

Svar: hej! jag hade ugnen på 175 grader :) Låt bottnen bli lite kladdig, då blir den som allra godast! Och du, glöm inte att skicka en bild på tårtan sen, jag blir ju så glad när mina recept används! :D
Karin

#4 - - Alice Risholt:

WOW, den här måste jag bara prova göra!

#5 - - Anonym:

Hej! Jag hade tänkt baka din tårta, men ska jag verkligen smälta gelatinbladet för sig? Kan jag inte smälta ner det i chokladen? *förlåt för frågorna, men är rätt ny i bakvärlden*

Svar: Hej! Ja du ska smälta gelatinbladen för sig, det blir inte bra om du smälter dem i chokladen :) lycka till!
Karin

#6 - - Anonym:

förresten, hur stor var din form som du använde på bilden?

Svar: Jag tror den var ca 25-30 cm i diameter :)
Karin

#7 - - Anonym:

hur många bitar kan man räkna med? :)

Svar: det är en ganska mastig tårta så jag skulle säga ca 12-14 st.
Karin