Vad behöver man tänka på innan man målar om huset i en annan färg?

10 juli 2024

Innan penseln doppas i färgburken och husets nya kulör börjar ta form finns det flera saker att överväga för att säkerställa ett lyckat resultat – allt från val av färg till hur man bör genomföra förarbetet kan ha stor påverkan på slutresultatet för målningen.

Här nedanför idag kommer vi gå igenom det viktigaste du behöver tänka på innan du målar om huset i en annan färg, så att du kan försäkra dig om att resultatet blir precis som du förväntar dig.

Kontrollera om du behöver bygglov

Innan du påbörjar målningsarbetet är det viktigt att undersöka om det krävs bygglov för att måla om huset. Om huset ligger i ett område med detaljplan kan det vara nödvändigt att ansöka om bygglov, särskilt om den nya färgen avviker markant från tidigare kulör eller omgivningens färgsättning.

För fastigheter som är kulturmärkta eller ligger i skyddade områden är bygglov också ofta ett krav för att få genomföra ändringar på husets exteriör. Kontakta din kommun för att få rätt information och undvika eventuella förseningar eller böter som kan uppstå vid brist på nödvändiga tillstånd.

Se till att göra förarbetet klokt

Förarbetet är verkligen A och O för att säkerställa ett bra resultat när huset ska målas om. Det är t.ex. viktigt att noggrant skrapa bort all gammal färg som inte längre sitter fast ordentligt. Genom att ta bort löst sittande färg skapas en jämn och ren yta som är optimal för att den nya färgen ska fästa ordentligt och hålla länge.

Se även till att tvätta fasaden noggrant för att avlägsna smuts, damm och eventuellt mögel som kan förhindra färgen från att fästa klokt. Om det finns sprickor eller skador på ytan bör även dessa repareras innan målning påbörjas av samma anledning.

Använd samma typ av färg som tidigare

Om du beslutar dig för att måla om huset är det viktigt att överväga vilken typ av färg som tidigare använts på fasaden. Att fortsätta använda samma typ av färg säkerställer att den nya målningen fäster ordentligt och ger ett jämnt och hållbart resultat.

Är det så att huset tidigare har målats med t.ex. en oljebaserad färg och du önskar byta till en vattenbaserad variant kan det krävas en grundlig borttagning av den befintliga färgen för att undvika problem med vidhäftningen.

Det kan underlätta att besöka en färghandel för att diskutera dina planer med en färgexpert. Där kan du få råd om vilka produkter som är bäst lämpade för ditt specifika projekt. På så sätt försäkrar du dig om att du får rätt färg för just ditt hus.

Ta in offerter från flera måleriföretag

Alldeles för många husägare väljer det första bästa måleriföretaget de hittar när de ska besluta om vem som ska måla om huset åt dem. Detta är helt fel väg att gå om du frågar oss. I stället bör du se till att kontakta flera målare och ta in en offert från var och en av dessa.

Detta ger dig en bredare bild och hjälper till att säkerställa att du får mest värde för pengarna. Ett tips som detta gäller oavsett om du är på jakt efter en yrkeskunnig målare Lidingö eller i någon annan del av landet. Det är helt enkelt en bra grundläggande inställning man bör ha när man ska anlita målare och hantverkare överlag.