Det är verkligen en konst i sig att vara vinkunnig då det finns så många olika typer av viner och alla har sin egen speciella smak. Oavsett om du är på en romantisk middag, eller är värd för en stor fest är det viktigt att välja rätt vin.
Så vad behöver du veta för att välja den perfekta flaskan? Och hur vet man till vad respektive vin passar till? Här är en snabbguide där jag delar med mig av det jag lärt mig av mina år inom restaurangbranschen för att hjälpa dig förstå vad som passar till rött och vitt vin.
Ta hjälp av Systembolaget
Systembolaget ger alltid tips på vad deras viner passar till. Detta är enligt mig alltid mycket hjälpsamma, och deras tips bör användas som en allmän riktlinjer när du ska köpa vin. De föreslår till exempel vad vinet i fråga passar till för form av mat, om det är fruktigt till fylligt och om det ska serveras och kyld eller inte.
Naturligtvis är detta bara generella tips, och du bör i slutändan använda ditt eget omdöme när du kombinerar vin med mat. Men det är en bra början! Låt oss nu ta en titt på några specifika kombinationer för röda och vita viner.
Vad passar rött vin till?
Det finns så många olika typer av rött vin, från lätt och fruktigt till fyllig. Nyckeln till att kombinera rött vin med mat är att matcha vinets vikt med maträtten. Ett lättare rött vin passar till exempel bra till delikata rätter som grillad fisk eller kyckling, medan ett mer fylligt vin passar bättre till fetare mat som stek eller lamm.
Generellt sett passar röda viner bra till:
- Nötkött
- Lammkött
- Viltkött
- Tomatbaserade rätter
- Rika och krämiga såser
Vad passar till vitt vin?
Vitt vin är i allmänhet lättare och syrligare än rött vin, men precis som med det röda vinet finns det en hel del olika typer av vitt vin. En allmän tumregel är även att vita viner serveras bäst kylda.
Generellt sett passar vita viner bra till:
- Skaldjur
- Kyckling
- Vegetariska rätter
- Lätta såser
- Sallader