Min guide till det perfekta köttet för burgaren

31 mars 2023

Hej igen bloggen!

Burgare, finns det någon med älskvärd maträtt än detta? De är ”comfortfood” när det är som bäst och kan enkelt anpassas till din egen personliga smak. Jag är ett stort fan av hamburgare och har i åratal finslipat mina färdigheter i att göra hamburgare.

Idag delar jag med mig av min guide till den perfekta köttet för burgaren, så att du kan göra läckra burgare hemma när du är sugen på det!

1. Välj rätt kött

Det första steget för att göra en god burgare är att välja rätt kött. Du bör leta efter köttfärs som består av 80 procent kött och 20 procent fett. Denna blandning av kött och fett kommer ge dig saftiga burgare som är fulla av smak.

Högrevsfärs som går att köpa i matvaruaffärerna funkar utmärkt för hamburgare, men du kan också gå till ditt lokala charkuteri och be dem att mala nötkött åt dig. Om du gör det kan du välja vilken typ av nötkött du vill använda.

2. Krydda ditt kött

Jag ser allt för många hemmakockar gör misstaget att inte krydda sina hamburgare tillräckligt. Nyckeln till en god burgare är att krydda den generöst med salt och peppar.

Ett annat vanligt misstag som jag ser att många gör är att krydda sina burgare med alla möjliga olika konstiga kryddor. I min mening förstör detta smaken av nötköttet och tar bort enkelheten i en god burgare.

3. Forma dina burgare

När köttfärsen är ordentligt kryddad är det dags att börja forma burgarna. Nyckeln här är att inte överarbeta köttet. Forma det försiktigt till burgare som är ungefär 1,5 – 2 cm tjocka.

Numera är det även väldigt populärt att göra så kallade ”smashed burgare” där nötköttet trycks ner tunt på grillen. Detta resulterar i en burgare som är tun och krispig, men fortfarande även saftig på insidan.

4. Stek på väldigt hög värme

Det sista steget är att steka köttet på en mycket varm grill eller stekpanna. Du vill få en bra stekyta på utsidan av hamburgaren så att den bildar en fin stekyta.

Stek burgarna i ca 2-3 minuter på varje sida, eller tills de är tillagade enligt din smak. Och det är det! Nu vet du allt du behöver för att fixa det perfekta köttet för din hamburgare.