Min guide till den perfekta Neapolitanska pizzan

28 februari 2023

Att baka napolitansk pizza hemma har på senare år blivit alltmer populärt bland svenska hemmakockar. Och det är inte så konstigt, eftersom denna klassiska pizza både är utsökt och relativt lätt att göra.

Om du aldrig har bakat en napolitansk pizza tidigare behöver du inte oroa dig – i den här guiden berättar jag om allt du behöver veta för att göra den perfekta Neapolitanska pizzan, från att välja rätt ingredienser till hur man laga den till perfektion.

Så nu sätter vi igång!

Välj rätt mjöl

Det första steget är att välja rätt mjöl. För en äkta napolitansk pizza måste du använda en speciell typ av mjöl som kallas ”00”-mjöl. Detta mjöl är malet mycket fint, vilket gör den perfekt som pizzadeg eftersom den ger en lätt och luftig deg.

Om du inte kan hitta 00-mjöl kan du också använda vanligt mjöl, men resultatet blir inte riktigt detsamma. Med det sagt brukar det inte vara särskilt svårt att du kan hitta mjöl 00 i stormarknader numera.

Inget socker i degen!

En annan viktig sak att tänka på när du gör napolitansk pizzadeg är att du inte får tillsätta socker i degen. Socker gör att degen blir brunare snabbare, vilket inte är vad du vill. Den traditionella napolitanska pizzan har en lätt och fluffig deg, som inte innehåller något socker.

Det enda du ska ha i din pizza deg är mjöl, vatten, salt och jäst. Mer ingredienser än så och du gör ingen äkta napolitansk pizza.

Låt degen jäsa länge

När du har gjort din deg är det dags att låta den jäsa. Detta är ett viktigt steg, eftersom det gör att gluten i mjölet kan utvecklas, vilket ger en mer elastisk och lättarbetad deg.

Det är bäst att låta degen jäsa i minst 12 timmar och helst 24 timmar. Det kan tyckas vara lång tid, men det är verkligen värt det. Om du inte har tid att vänta så länge kan du också låta degen jäsa en kortare tid, men resultatet kommer då tyvärr inte bli lika bra som om du hade väntat längre.

Sträck ut degen för hand

När degen har jäst färdigt är det dags att baka ut pizzan ut den. Detta görs traditionellt för hand, och det är verkligen inte så svårt som det kan verka. Det är bara att pudra arbetsytan med mjöl och sedan lägga degen på den.

Börja med att försiktigt trycka ner på degen med fingrarna och fortsätt sedan att sträcka ut den tills den har önskad tjocklek. Undvik att trycka för pycket på kanterna då detta kommer resultera i att de inte blir lika fluffiga när pizzan bakas ut i ugnen.

Grädda pizzan i en mycket varm ugn

Det sista steget är att baka Neapolitanska pizzan är i en mycket varm ugn. En traditionell vedeldad pizzaugn är bäst, men om du inte har en sådan går det också bra med en vanlig köksugn tillsammans med en pizzasten eller pizzastål.

Det viktiga är att ugnen är mycket varm – minst 250 grader Celsius. Låt ugnen värmas upp en bra stund innan du lägger in pizzan, för att se till att den är riktigt varm.

Hur länge du ska ha i pizzan i ugnen beror helt på hur varm din ugn är. I en traditionell vedeldad pizzaugn är pizzan bara inne i 60-90 sekunder innan den är klar. Men i en vanlig köksugn tar det lite längre tid – cirka 3-5 minuter.

Det bästa sättet att veta när pizzan är klar är att titta på den. Degen ska vara fin och börja bli lite ljusbrun på utsidan.