Hur många olika sätt kan man tillaga ägg på?

17 december 2022

Ägg är bland de mest hälsosammaste och näringsrika livsmedlen som finns. De är proteinrika och innehåller alla nio viktiga aminosyror. De är också en bra källa till vitamin A, D, E och B12 samt mineraler som zink, järn.

Men enligt mig är det bästa med ägg alla de olika sätt som man tillaga ägget på! Allt från att steka och koka till omelett och så mycket mer. Här nedanför kommer jag gå igenom alla de olika sätten att tillaga ägg på.

Stekta ägg

Detta är förmodligen det mest populära sättet att tillaga ägg på. Att steka ägg går både snabbt och det är enkelt att göra. Dessutom kan det serveras på många olika sätt. Du kan steka dem som de är eller med ost, bacon, skinka, grönsaker och så mycket annat. Hur hårt man ska steka äggen är en smakfråga. Vissa föredrar att endast steka en sida och låta äggulan vara inta, medan andra vill ha dem helt genomstekta så att äggulan inte är krämig.

Koka ägg

Att koka ägg är kanske det enklaste sättet att tillaga ägg på. Du lägger dem helt enkelt i en kastrull med kokande vatten och låter dem koka tills de är färdiga. Beroende på hur du vill ha dina ägg kan de kokas de i regel mellan 6 och 8 minuter. Det vanligaste sättet att äta kokta ägg är att bara äta dem som de är med salt eller kaviar, men det finns även de som har det på bröd, eller har i det i sallader.

Pochera ägg

Detta är kanske inte lika välkänt sätt att tillaga ägg på som att stekta eller koka ägg, men de är definitivt värt att prova någon gång! Pocherade ägg tillagas i sjudande vatten och behöver vanligtvis bara 2-3 minuter för att bli klara. Det som gör pocherade ägg så speciella är gulans mjuka och krämiga konsistens. De kan serveras på bröd, i sallader eller med grönsaker.

Äggröra

Enligt mig är äggröra det optimala sättet att tillaga ägg på. Det kan göras på flera olika sätt, och resultat blir oftast en succé (om man vet vad man gör). Äggröra görs vanligtvis med mjölk, smör och salt, men det finns även de som har i grädde eller cream fresh istället för mjölk. För att göra den bästa äggröran måste du vispa ihop äggen innan du steker dem. Att vispa äggen hjälper dem att stekas jämnt och förhindrar att de fastnar i pannan. Det tillför också luft till blandningen, vilket gör äggröran lätt och fluffig.

Omelett

Sist men inte minst har vi omelett. Även detta är en storfavorit hos mig när det kommer till att laga ägg. Omeletter görs vanligtvis med ost, grönsaker och/eller kött och kan serveras till frukost, lunch eller middag. För att göra en perfekt omelett måste du se till att fyllningen fördelas jämnt i äggblandningen. Du måste också se till att stekpannan inte är allt för varm så att omeletten inte blir bränd.