Hur jag underhåller mitt tak under året

19 april 2024

Hej igen bloggen! Som många av er redan vet bor jag i en villa ute på landet. Jag har under den senaste tiden fått en hel del olika frågor om min bostad och en av dessa återkommande frågor är kring hur jag underhåller mitt tak.

Taket är ju trots allt en av de viktigaste delarna av ett hus så det är kanske inte så konstigt att så många av er under över detta . Därför tänkte jag idag dela med mig av mina rutiner och tips för takunderhåll genom årets olika säsonger, för att hjälpa er att hålla era tak i toppskick!

Underhåll av taket ökar livslängden

Takets livslängd påverkas av flera faktorer, inklusive materialval, kvaliteten på ursprungliga installationen, klimat, och hur väl det underhålls. Regelbundet underhåll kan förebygga problem som läckor, vattenskador och mögelbildning, vilka kan vara dyra att åtgärda och kan leda till allvarligare problem om de ignoreras.

För att maximera livslängden och funktionen av ditt tak är det viktigt att genomföra regelbunden inspektion och underhåll. Jag har ett par olika saker som jag regelbundet gör för att underhålla mitt tak och här nedanför tänkte jag dela med mig av dem.

Går igenom taket på våren och hösten

En av mina nyckelstrategier för att hålla mitt tak i toppskick är att noggrant gå igenom det två gånger om året – under våren och hösten.

Efter den långa och ofta hårda vintern är det viktigt att inspektera taket för eventuella skador orsakade av snö, is, och kalla temperaturer. Vinterförhållanden kan leda till flera problem med taket så det är alltid bra att kontrollera detta.

Hösten är samtidigt den perfekta tiden för en annan genomgång av taket inför vintern. Under hösten är det också viktigt att ta bort löv och annat skräp som kan ha fastnat på taket och i rännorna.

Jag ser också till att kontrollera taket för eventuella skador eller slitage som kan ha skett under sommarens varma månader. Det är viktigt att åtgärda dessa problem innan vintern, då kallt väder kan göra reparationer mer komplicerade och skador kan förvärras av snö och is.

Skottar bort snö som fastnar på taket

På vintern blir takunderhållet lite annorlunda jämfört med andra årstider. Under denna årstid är det främsta jag gör att skotta bort överflödig snö som fastnar på taket.

Jag brukar endast göra detta vid kraftigt snöfall. Rör det sig endast om en liten mängd snö brukar jag låta det ligga kvar på taket. Känner du dig osäker på att klättra upp på taket för att göra detta så skulle jag uppmana dig till att anlita en takläggare för att hjälpa dig med detta. Det finns kunniga takläggare över hela landet, t.ex. takläggare Haninge, som är vana vid att jobba på hög höjd och som kan ta bort snö som fastnat på ditt tak på ett säkert sätt.

Kom ihåg att alltid tänka på säkerheten och aldrig utföra sådant som du inte känner att du har full kontroll på och kunskap kring. Det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra.