Allt du behöver veta om gjutjärnspannor

11 januari 2023

Gjutjärnspannor är några av de mest hållbara och långvariga pannorna på marknaden. Det beror på att gjutjärn är ett mycket starkt material som tål höga temperaturer och mycket användning. Och faktum är att en kvalitativ gjutjärnspanna faktiskt kommer kunna hålla hela livet ut om du tar väl hand om den.

Enligt mig är en gjutjärnspanna ett måste för alla hemmakockar ute i landet. Den är inte bara en prisvärd investering för din matlagning, utan det är även ett köksredskap som går att använda till så många olika maträtter och på så många olika sätt. Allt från att använda den som vanligt på spisen, till att ha den i ungen eller varför inte på öppen eld? Ja, som du ser, möjligheterna är verkligen många.

Vad kostar en gjutjärnspanna?

Först och främst kan det vara på sin plats att kolla lite närmare på vad priset på en gjutjärnspanna ligger på. Priset kan faktiskt variera en hel del beroende på var du köper för gjutjärnspanna och var du köper den ifrån.

I allmänhet kan du dock räkna med att betala mellan 700 – 2 000 kr för en gjutjärnspanna av god kvalitet. Det finns billigare varianter, men problemet med dessa är att de ofta inte håller lika länge. Så enligt min åsikt är det värt att betala lite extra för en gjutjärnspanna av hög kvalitet som håller hela livet.

Vilka är fördelarna med att använda en gjutjärnspanna?

Det finns faktiskt flera fördelar med att använda en gjutjärnspanna i din matlagning. För det första är det ett mycket mångsidigt köksredskap som kan användas till så många olika rätter. Den är också utmärkt för att bryna och steka kött, samt för att göra såser och till och med för att baka.

En annan stor fördel med att använda en gjutjärnspanna är att den jämnt fördelar värme, vilket innebär att maten tillagas lika snabbt oavsett var på pannan den ligger.

Slutligen är det också värt att nämna att en gjutjärnspanna är mycket lätt att rengöra och underhålla. Det kräver mycket lite skötsel och kan helt enkelt torkas av med en trasa eller liknande efter användning.

Hur kryddar man en gjutjärnspanna?

Om det är nytt för dig att använda en gjutjärnspanna kanske du undrar hur du går tillväga för att krydda den, eller vad detta överhuvudtaget betyder. Att krydda din gjutjärnspanna är helt enkelt processen att belägga pannan med ett lager olja, vilket hjälper till att skydda den från rost och även gör så mat inte lika lätt fastnar

Det är faktiskt väldigt enkelt att krydda en gjutjärnspanna, och allt du behöver göra är att följa dessa enkla steg:

1. Förvärm din ugn till 120 °C.

2. Ställ gjutjärnspannan i mitten av ugnen och låt den värmas upp i cirka 20 minuter.

3. Ta försiktigt ut pannan ur ugnen och gnid ett tunt lager olja över hela ytan med hjälp av en pappershandduk eller liknande.

4. Sätt tillbaka pannan i ugnen och låt den grädda i ytterligare en timme eller så.

5. När timmen har gått, stänger du av ugnen och låter gjutjärnspanna svalna innan du tar ut den ur ugnen.

Och så är det klart! Du har nu lyckats krydda din gjutjärnspanna och den är redo att användas.

Saker att undvika med din gjutjärnspanna

Även om gjutjärnspannor är mycket hållbara och långvariga finns det fortfarande några saker du bör undvika att göra för att hålla din gjutjärnspanna i gott skick.

För det första bör du aldrig använda vatten och diskmedel för att rengöra din gjutjärnspanna. Detta kan leda till pannan rostar. Istället kan du torka av den med en pappershandduk efter användning.

Om du av någon anledning skulle glömma bort detta och din gjutjärnspanna skulle rosta behöver du dock inte oroa dig! Det är faktiskt ganska enkelt att ta bort rost från en gjutjärnspanna. Instruktioner om hur man göra detta kan du hitta på nätet med en snabbt sök på Google.