I Parma med Parmigiano Reggiano

(null)


För ett par veckor sedan besökte jag Parma tillsammans med ett tiotal matbloggare och matskribenter från Sverige och Norge. Vår rese arrangerades av som ansvarar för varumärket Parmigiano Reggiano och vi som åkte med på redan skulle få veta mer om produktionen av den världskända parmesanosten. Vilken resa det blev!

Jag har ju gjort många resor till Italien, inte minst till området kring Parma men aldrig besökt staden. Förmodligen beror det på att den blivit utkonkurrerad av andra städer som Florens och Bologna. Vilken miss! Parma är en fantastisk stad med en underbar konst och kulturhistoria. Jag kan verkligen rekommendera att ta en guidad tur i staden- det lyfte upplevelsen av staden! 

(null) (null) (null) (null)

Nu till osten. Med handen på hjärtat kan jag inte påstå att jag visste jättemycket om parmesanosten Parmigiano Reggiano innan resan. Parmigiano Reggiano är PDO-märkt (Protected Designation of Origin), vilket innebär att äkta parmesanost enbart får tillverkas i provinserna Parma, Reggio Emilia, Modena och delar av Mantua och Bologna. För att få räknas kallas  Parmigiano Reggiano måste både mjölken och tillverkningen ske i  dessa områden. Vi besökte fabriken där osten tillverkas och det första som slog mig var hur liten den var i relation till hur mycket ost som tillverkas. Vi fick veta att varje fabrik har en ostmästare som arbetar i fabriken varje dag, året runt(!). Varför undrade jag, jo anledningen är att ostmästaren med händerna kan känna av när ostmassan är klar. Det var tydligt att det ligger en oerhörd stolthet i att vara ostmästare. Vilket hantverk säger jag! I regionen arbetar 50 000 personer i olika delar av ostproduktionen och varje år exporteras 50500 ton ost. 

(null)


(null)


(null)


(null)


(null)Vi fick såklart smaka på ostarna och känna skillnaden på de olika lagringstiderna. Osten innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser och lagras i minst 12 månader. Därefter ska osten kontrolleras för att slutligen få godkänt att använda namnet "Parmigiano Reggiano".  


Lite mer Parmigiano Reggiano-fakta:

Till 1 kg färdig ost krävs 13,5 liter mjölk (!)


Till ett osthjul som väger 40,5 kg krävs 520 liter mjölk.


Det blev en fantastisk resa och som matintresserade var det väldigt fint att få ta del av ett hantverk som överlevt teknisk utveckling och de människor som älskar att arbeta med att bevara smaker och sin kultur. 

Visa fler inlägg