Midsommar med spisa

Ha en riktigt härlig midsommar vänner!

Pikant farrosallad, 4 pers
3 dl matvete
100 g körsbärstomater
4 salladslökar
1 citron
2 dl gröna oliver
1 dl olivolja
1 kruka basilika
1 kruka bladpersilja
Svartpeppar
Salt
Koka matvetet enligt instruktionerna på förpackningen. Låt svalna. Skiva tomaterna och löken. Hacka oliverna grovt. Hacka persiljan och basilikan fint. Riv citronskalet fint och blanda ner i matvetet. Pressa ner citronsaften.
Blanda ner olivoljan, salt och peppar. Rör ner de övriga ingredienserna och förvara i kylen.
Vattenmelonsallad med fetaost och koriander
1/2 vattenmelon
3 salladslökar
1 pkt fetaost
1 kruka koriander
Salt och svartpeppar
Skär melonen i kuber. Smula ner fetaosten och den hackade koriandern. Salta och peppra.

Örtsnurror med västerbottenost, ca 20 st
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk kallpressad rapsolja (eller olivolja)
ca 14 dl Vetemjöl
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk kallpressad rapsolja (eller olivolja)
ca 14 dl Vetemjöl
Till fyllningen:
2 dl hackade örter
2 msk olivolja
2 dl hackade örter
2 msk olivolja
100 g riven västerbottenost
Till pensling:
uppvispat ägg
flingsalt
uppvispat ägg
flingsalt
Smula jästen i en degbunke och tillsätt vatten. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt saltet, oljan och mjölet. Blanda väl. Jäs i ca 45 minuter. Knåda degen och kavla ut en rektangel. Strö över örter, ost och olja.
Rulla ihop degen och skär cirka 1 1/2 centimeter stora bitar och lägg i bullformar.
Jäs i ca 30 minuter. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda i ca 10 minuter.