Paj ostskinkpaj, quiche lorraine, skinkpaj

Quiche Lorraine - med en purjotwist

 
 
Kamrater! Tiden rinner iväg och även om jag lagar mat så hinner jag knappt fota den längre. Men, den här pajen, Quiche Lorrainen, eller en klassisk fransk ost och skinkpaj blev förevigad innan den slank ner. Har jag sagt att jag älskar paj? Speciellt den här sorten med massor av krämig ost och inte så mycket äggstanning. Enligt originalreceptet (och ni vet hur bra jag är på att följa sådana...) ska det inte vara någon purjolök i receptet, men eftersom purjolök är något av det bästa och godaste man kan lägga i en paj stoppar jag alltid ner det. Purjolöken ligger verkligen på listan över galet underskattade grönsaker. Jag skulle till och med vilja gå så långt att påstå att den här pajen funkar lika bra utan skinka/bacon för den salta osten och den något söta purjon gifter sig så fint. Låt oss prata ytterligare en twist - grahamsmjölet i pajdegen. Galet bra! Jag brukar byta ut hälften av vetemjölet till grahamsmjöl och det ger pajdegen en nötigt fin smak. Men, gör som ni känner, det funkar såklart med vetemjöl också. 
 
 
 
Quiche Lorraine -  med en purjotwist
 
Pajdeg, 1 paj
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
125 g smör
2 msk vatten
1 nypa salt
 
Skär smöret  i mindre bitar och blanda ner mjöl och salt samt vatten. Blanda snabbt ihop till en pajdeg. Låt vila i kyl i ca 30 min och tryck därefter ut degen i en pajform. Förgrädda på 175 grader i ca 10 minuter.  
 
Fyllning
200 g rökt skinka
1 stor purjolök
200 g ost 
3 ägg
2 dl mjölk
1 nypa svartpeppar
 
Dela purjolöken och skölj den ordentligt. Skär den i mindre bitar och skär även skinkan i mindre bitar. Lägg ner skinbitarna och purjolöken i den förgräddade pajen och strö över osten. Vispa snabbt samma ägg och mjölk och rör ner svartpeppar. Häll äggstanningen över pajen och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - mela:

måsta spara detta recept !

#2 - - kaffekunnig:

Alltså vilka fina bilder och välskrivna instruktioner!

Jag som kaffenörd vill se vad vi kan göra ihop, ta två världar till en. Tror du att du skulle kunan hitta på något roligt med kaffe? mat/dryck/kakor?

Jag har sous vidat kaffesmör, som penslas på en biff. Jag har gjort såser rödvinsreduktion med bra kvalité på kaffe. Soufflé... Well you name it :) Jag hjälper gärna till :D

#3 - - Anders:

Både ser och låter galet gott! Blir väldigt sugen på att laga mat när jag ser dina bilder.

#4 - - matmedmera:

Låter så gott! Gillar ersätta lök med purjolök