Trattoria i Samarbete med Spisa - midsommarmenyn

Inlagd sill med purjolök och dill
2 burkar feminuterssill
1 purjolök
2 msk kryddpeppar
1 kruka färsk hackad dilll
Lag:
1 dl ättiksprit, 12 %
5 dl vatten
6 dl strösocker
Dela purjolöken och skölj den noga. Skär den i tunna skivor. Hacka dillen fint. Låt sillen rinna av.Blanda ihop vatten, ättikssprut och stösocker i en bunke och rör tills sockret har löst sig. lagen och rör tills sockret har löst sig.Varva purkjolök, dill, kryddpeppar i en gladburk. Täck med lagen och förvara i kylen.

Romsås
2 dl creme fraiche eller gräddfil
1 dl hackad dill
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
1 burk rom (ca 80 g)
salt och svartpeppar
Blanda samtliga ingredienser i en skål. Förvara i kylen.
Blanda samtliga ingredienser i en skål. Förvara i kylen.


Kall gaspacho med basilika, ca 8 små portioner
800 g tomater
1 vitlöksklyfta
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
1 gurka
1/2 kruka färsk basilika
5 dl vatten
1/2 kruka färsk basilika
5 dl vatten
1/2 tsk socker
salt och svartpeppar
basilikablad och olivolja till servering
Skär tomaterna, gurkan och rödlöken i mindre bitar. Hacka vitlöken. Mixa grönsakerna med basilikan och vattnet till en slät soppa. Smaka av med salt, peppar och socker. Låt stå i kylen i minst en timme innan servering. Servera med olivolja och basilikablad.

Potatissallad med sparris och rädisor
15 kalla kokta potatisar, delade
10 st rädisor, skivade
1 knippe grön sparris
Dressing:
3 msk olivolja
saft av 1/2 citron
1/2 kruka färsk dill
salt & peppar
Koka upp vatten i en kastrull. Skär sparrisen i mindre delar, och koka i ett par minuter. Skölj sparrisen i kallt vatten. Blanda sparris, potatis och skivade rädisor i en skål. Blanda olja, citronsaft, dill, och salt och peppar och ringla över potatissalladen.




