Jag vet, det är januari och att kvällstidningarnas bilagor är fulla med fräscha recept inför 2016 års nystart, men eftersom jag glömde posta det här receptet i mellandagarna får ni det nu istället. Det är en smulpaj gjord av vad som fanns i kylskåpet dagen före dopparedagen, äpplen och tranbär för att vara exakt. Jag ville ha ett sånt där pajskal som både är kruspigt och segt på samma gång och använde mig av muscavadosocker och smör för att få till det. Mumma. Det går förstås bra att använda vilka bär eller frukter du vill, men tranbär och äpple var en ny, och god kombination. Jag åt den med en klick yoghurt men det passar också alldeles utmärkt med vaniljsås eller vaniljglass.
I övrigt har bloggen legat nere i ett par dagar och på grund av helgerna har det tagit lite extra tid att få igång den men nu hoppas jag att den kommer vara up and running ett bra tag framöver!
Tranbär och äpplepaj 4 port
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl muscavadosocker
5 äpplen
100 g tranbär
1 dl strösocker
Skär smöret i ca 2x2 cm stora kuber, tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en smuldeg. Tvätta äpplena och skär dem i klyftor. Lägg dem i en smörad pajform och häll över tranbären, strö över sockret och blanda runt ordentligt. Lägg på smuldegen och grädda i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Pajens er fantastiskt god ut!