Bröd, bullar & kakor, Vegetariskt bagels, rödbetsbagels

Rödbetsbagels med vitkål och fetaostsallad & avokado-grön-chili-dressing

 
 
Handen på hjärtat. Jag lever just nu på fläskpannkaka och knäckebröd. Och enorma mängder kaffe. Jo, det är sant. Det är förmodligen rätt tröttsamt att läsa det oerhört uttjatade ordet deadline men det anledningen bakom den sparsamma matlagningen. Nästa vecka blir det bättre....  Idén till dessa bagels föddes en söndag i början av januari när jag ville ha en riktigt god macka och hade en massa kål och fetaostsallad i kylen. Sagt och gjort, rödbetsbagelsen såg dagens ljus. Jämfört med andra bagels jag bakat blev de här riktigt saftiga och fina och jag tror att det är rödbetorna som ska ta åt sig hela äran.  Vitkålssalladen ja, den hittar ni recept på här. I övrigt har det varit en magiskt vacker vecka i Mollösund. Jag nästan nyper mig i armen när jag tittar ut över sundet, det är så vackert att det gör ont. Lokalpatriot? Javisst!
 
 
 
 
 
Rödbetsbagels ca 8 st:
25g jäst
4 dl vatten
3 kokta rödbetor
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl special
1 dl sesamfrön 
1 äggvita till pensling (lätt vispad)

Blanda jästen med vattnet och tillsätt salt. Mixa rödbetorna till en slät puré. Tillsätt mjölet, och rödbetorna i jästblandningen, lite i taget och låt maskinen arbeta med degen i ca 10 min tills du har en slät och kompakt deg. Låt jäsa i ca 60 min. Rulla bollar av degen som du gör ett hål i mitten med, med hjälp av pekfingret. Jäs i ytterligare 45 min. Koka upp vatten och släpp ner ett par av bagelsen åt gången. Koka i ca 3 min. Tag upp dem och låt dem torka. Pensla med äggvita och strö över sesamfrön. Grädda på 175 grader i ca 15 min. 
 
 
Avokado och grön chilidressing
2 mogna avokado
1 vitlöksklyfta
1/2 grön chili
1/2 lime (saften)
salt och svartpeppar
Skala avokadon och mosa med hjälp av en gaffel. Pressa ner vitlöken och hacka chilin fint och blanda ner. Pressa över limesaft och salta och peppra. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg