Soppor, Vegetariskt blomkålssoppa, ramslök

Blomkåls- och potatissoppa med ramslöksolja

 
 
 
I helgen har jag fotograferat ett matuppdrag till en veckotidning, ett reportage som kommer senare i höst. Efter en hel dags fotande, lagande och stylande är mat det sista som är intressant. Men äta bör man. Det blev en enkel blomkåls- och potatissoppa med ramslöksolja och krutonger. Jag har länge velat testa ramslök men eftersom jag inte riktigt vet vart jag skall plocka den har det liksom inte blivit av och när jag hittade en bunt på ICA slog jag till och gjorde en enkel olja med olivolja och ramslök. Perfekt på sallad eller som här, på soppa. Ramslöken smakar som en blandning mellan vitlök och gräslök, en riktigt fin kombination med andra ord! Har ni några tips på recept jag borde testa så hojta! Ps. om du inte har någon ramslök går det fint att byta ut den mot just gräslök eller någon annan ört. 
 
 
 
 
Blomkåls- och potatissoppa med ramslöksolja 4 port
1 gul lök
1 blomkålshuvud (ca 500 g) 
4 potatisar potatis
1 dl vitt vin
7 dl vatten
2 dl vispgrädde
svartpeppar och salt
olivolja 
 
Skala löken och hacka den grovt. SKala potatisen och skär i ca 2 cm stora kuber. Skär blomkålen i små bitar. Ringla lite olivolja i en kastrull, fräs lök, potatis och blomkål, låt löken mjukna men inte få färg. Tillsätt vatten och vin sjud i 5 minuter. Tillsätt grädden och sjud på medelhög värme i ca 15 minuter eller tills grönsakerna är genomkokta. Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
 
Ramslöksolja
2 dl olivolja
1 knippe ramslök
svartpeppar och salt
 
Hacka ramslöken fint, blanda med olivolja och krydda med salt och peppar. Förvara i en flaska eller glasburk i kylen.  Ringla över soppan vid servering. Det är även gott att servera soppan med krutonger.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg