Sallader & grönsaker grönkålssallad

Grönkålssallad med bulgur och tahini & avokadodressing

 
 
Grönkålen är här. Äntligen! Vi äter galna mängder kål under den här perioden av året. Grönkål, svartkål, vitkål, för att inte prata om brysselkål...Det här är den typen av sallad jag gör en stor skål av och äter halva veckan. Den funnkar till allt, fisk, kyckling eller tofu. Grunden är egentligen en tabouleh men min version innehåller grönkål och en  avokado och tahini-dressing som jag smakade för förtsa gången i Brighton förra sommaren. Igår testade jag för första gången att göra egen tahini och med tanke på hur snabbt och lätt det var undrade varför jag inte gjort det förut? Så enkelt och förbaskat gott! 
 
Grönkålssallad med bulgur och tahini & avokadodressing 4 port
250 g grönkål
6 dl kokt bulgur
4 tomater
2 schalottenlökar
1 rejäl näve persilja
1 granatäpple 
 
Tahini
2 dl sesamfrön 
1 dl olivolja
1 nypa salt
 
Häll seesmfröna i en stekpanna och rosta dem tills de får fin färg. Häll dem i en mixer och häll i olivoljan och salta. Mixa tills du har en slät smet. 
 
 
 
Tahini & avokadodressing
1/2 dl tahini
1 avocado
1/2 dl olivolja
3 msk vatten
saft från 1/2 citron 
salt och peppar
Häll samtliga ingredienser i en mixer och mixa till en slät sås. 
 
Fyll en stor kastrull med vatten och låk koka upp. Skär av stjälkarna från grönkålen och koka grönkålen i ca 1 minut, häll av vattnet och skölj grönkålen med kallt vatten och  låt rinna av. Skär tomaterna i mindre bitar, ca 1x1 cm, hacka schalottenlöken fint och persiljan grovt. Tag ur kärnorna ur granatäpplet. Blanda bulgur, grönkål, tomater, persilja och schalottenlöken. Tillsätt tahini och avocadodressingen och blanda väl. Toppa med granatäpplekärnorna vid servering. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg