Saltbakade rödbetor med citron och timjansmör

 
Söndag och vi bockar av en intensiv vecka. Jag har nästan missat att det är påsk nästa vecka, de senaste veckorna har varit späckade och jag har inte riktigt hunnit med att tänka på det här med långhelg. I förra veckan lagade jag något av det godaste jag vet, saltbakade rödbetor. Till det blev det ett timjan och citronsmör och det är så gott tillsammans att jag åt upp 1/3 av rödbetorna innan jag ens serverade dem... Det går också bra att ha lite vitlök i smöret om man känner för det. Betorna passar fint till stek, fisk, eller på buffé. Eller varför inte förrätt? 
 
 
 
 
Saltbakade rödbetor med citron och timjansmör ca 4 portioner (tillbehör)

8 rödbetor
500 g grovt salt

Sätt ugnen på 175 grader. Skrubbar och skölj rödbetorna ordentligt. Häll saltet i en ugnsfast form och lägg i rödbetorna. Baka i  mitten av ugnen i ca 40 -50 min. Betorna skall vara mjuka när du tar ut dem (känn efter med en sticka om du är osäker)
 
Citron och timjansmör
100 g smör (yes, riktigt smör ska det vara
1 citron (saft och skal)
1 rejäl nypa färsk timjan
svartpeppar. ev. salt
 
Låt smöret bli mjukt. Skölj citronen och riv skalet och pressa ut saften. Hacka timjankvistarna fint. Blanda citronsaft och skal samt timjan med smöret och salta och peppra. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg