2015

 
Jag är inte lagd åt det nostalgiska hållet och det är inte alltid jag gillar att titta bakåt, men 2015 har varit ett förbaskat fint år på så många sätt och vis. De senaste dagarna har jag gått och funderar över hur jag skulle kunna sammanfatta det och det jag först och främst kommer att tänka på är att 2015 förde med sig en väldigt massa trevliga människor och nya kontakter. Jag har fått nära vänner för livet och jag har fått träffa människor jag aldrig trodde att jag skulle få träffa. Kokboken såg dagens ljus i mars och med den kom responsen från bloggläsare som aldrig tidigare hade gjort sig hörda och det blev väldigt tydligt att det här med böcker, det är en helt annan business än blogg.
 
 
 
 
Bokmässan var en en de roligaste upplevelserna på hela året, jag träffade blogg och kokboksläsare från hela Sverige och fick tips från en läsare att jag borde ha med recept med björnkött i nästa kokbok. Noterat.  Det har varit en häftig upplevelse att observera hur boken har fått egna vingar och spridit sig runt om i Sverige, och jag är oerhört glad över att jag har fått göra den. I november vann jag Stora Matbloggpriset och det var verkligen en av årets höjdpunkter. Jag träffade så ofantligt många trevliga och inspirerande människor under prisutdelningen och känner mig väldigt tacksam och glad inför de möjligheter som har kommit och de dörrar som öppnats sedan dess. Sedan december är jag skribent på Vin och Matguiden - något jag är oerhört glad över! 
 
 
2015 var också resornas år. Som vanligt har jag hängt en del i Helsingfors, där jag har slirat runt på glashala gator druckit otaliga koppar kaffe på Roberts Coffeehouse i väntan på nästa möte, skrattat med min doktorandkollega Susanna och köpt klappgröt på Stockmanns. Trevligare stad får man leta efter!  I februari åkte jag på konferens i Schweiz och hamnade i Lugano, som såg ut som Italien och smakade som Italien men som var orgniserat som precis som i Tyskland. Ordning och reda med andra ord. Jag upptäckte att det här med nybakta briocher och nutella till frukost inte gör ont någonstans och blev serverad löjliga mängder Lindts choklad till kaffet och fick lära mig att strykjärn är förbjudna på Schweiziska hotell varpå jag för första gången (och förhoppningsvis sista) googlade "husmorstips stryka utan strykjärn" (man hänger in plaggen i badrummet, sätter på varmvattnet i duschen på högsta fräs och stänger dörren - det funkar!) Vi hann med att äta födelsedagsmiddag på Il Latini i Florens, vandra runt i ett vansinnigt varmt Sienna och bo på bondgård i Toscana. Vi tog oss till Cinque Terre och bodde i ett pyttelitet hus 387 meter över havet och upplevde bästa utsikten hittills.
 
 
 Nästa konferens tog mig till Verona, där vi serverades galna mängder italienska kakor, tittade på Julias balkong och för första gången fick en p-bot i Italien och förfasades över hur denna vackra medeltidsstad blivit omvandlad till ett galet turistinferno under temat Romeo och Julia. I övrigt upptäckte jag Provence och blev fullkomligt förälskad. Dofterna mina vänner, dofterna. Och landskapet. Och maten. Jag kommer tillbaka. Marseille blev nästa förälskelse. Havet. Människorna. Maten. Matmarknaderna! Vimlet! Oh yes, I'll be back! Franska rivieran avverkade vi på ett par dagar, Cannes, St Tropez och en kaffe i Hyeres. Vi gled vidare in i Italienska rivieran och slog läger i Alassio.  Vi rundade av året i Paris, åt vårt livs bästa brunch och hamnade helt oplanerat på vinfesteivalen i Montmartre som varar en hel vecka. Tänk dansande människor på gatan, matstånd, vinglas överallt och glada fransmän. En ny tradition är född... Smakerna då? Jo, de har varit många, en av höjdpunkterna var när jag fick plocka färska fikon i vår lilla trädgård i Provance,  pinfärska calamares i Cinque Terre (för att inte tala om basilikaglassen) och äta hemlagad gryta på bondgården i Toscana. Men, som vanligt står sig Il Latinis bönsoppa förbaskat högt i kurs. Någon dag skall jag lära mig laga den... 
 
 
 
I övrigt då? Jo tack. Mycket har handlat om sociala medier. Mitt jobb kretsar om sociala medier och min hobby kretsar kring sociala medier så ni kan ju tänka er...  Jag har aldrig tidigare producerat så mycket text som i år.  Jag har, vare sig jag vill eller inte, fått lära mig att skriva var jag än befinner mig, dsv. på flygplatser, på tåg eller inklämd mellan flyttkartonger och det har varit en bra övning. Det finns inget som heter skrivro eller rätt stämning har jag fått lära mig det här året, snarare gäller mantrat "just do it". Årets mest uttjatade ord  är "deadline" (jag använder det minst tio gånger om dagen) och frasen "jag ska bara".   Årets mest lagade rätt? Nu kommer skämskudden fram. Det är ingen rätt. Snarare ett bakverk. Eller låt oss kalla det bröd. Nämligen det gluten och sockerfria bananbrödet med choklad. (Recept hittar du här) Det har visat sig vara min bästa vän när skrivkrampen kommer smygande, och ett livsviktigt tillbehör till en kopp starkt te när jag tittar på Downton Abbey. Downton ja, 2015 var året jag upptäckte den här serien. Jag såg fyra säsonger på raken och väntade ihärdigt på den sista. Häromdagen såg jag sista avsnittet och kom på mig själv med att fälla en tår när Mr Carson för sista gången serverade champagne. Akilles har haft ett bra år, han ägnar dagarna åt att ligga vid mina fötter och lyssna till mitt smattrande på datorn, slicka rent skålar och öppna burkar med kakor på under tio sekunder. Han har också hunnit med att pryda omslaget på en lokaltidning och får nog numera tituleras som proffs när det gäller att bli fotograferad. 
 
 
 
2016? Jag är inte mycket för nyårslöften. Men jag går in i 2016 med en bra känsla. Det kommer bli ett fint år. Jag tänker inte planera, utan snarare go with the flow. Det blir så mycket roligare då. Önskar er alla ett riktigt gott nytt år! 
 
 
Visa fler inlägg