Spaghetti med krabba, zucchini och chili

 
Skaldjurssäsongenär här med besked. Hummerpremiären gick av stapeln förra måndagen och jag följer med spänning dagsrapporterna om vem som lyckats få några bjässar i tinorna. Jag strosade ner till fiskaffären i lördags för att köpa kräftor, trodde jag. Det är tydligen så hårt tryck nu att om man vill äta kräftor får man beställa. Det fick bli krabbklor istället, och det är ju inte fy skam precis. Under min barndom och även i vuxen ålder har jag ätit krabbklor som pålägg på smörgåsen. Det har hänt att jag har ätit krabbkakor på restaurang men jag har aldrig använt det i matlagning. Det kändes alltså som att det var på tiden nu. Med inspiration från just krabbkakor, rörde jag ihop en snabb pastarätt, med krabbkött, zucchini (snacka om högsäsong, de växer så de knakar i Lise-Maries trädgårdsland), fänkål och röd  chili. Resultatet? En härlig pastarätt som både är fräsch och mustig på samma gång. Det går naturligtvis bra att använda krabbkött på burk om du inte får tag på färska krabbor eller varför inte räkor eller kräftor om du hellre vill det.
 
I övrigt tror jag knappast Mollösund kan bli vackrare än vad det är nu. Ljuset, havet, dofterna, fisken, skaldjuren och grönsakerna som växer. Jag njuter i fulla drag. I morse tände jag eld i vedspisen för första gången den här hösten, en härlig känsla, jag är helt klart redo för höst. 
 
 
Spaghetti med krabba, zucchini och chili 4 port
ca 300 g krabbkött (jag använde enbart köttet från krabbklorna)
1 fänkål
1 zucchini
2 vitlökfklyftor
1 schalottenlök
1/2 färsk röd chili
olivolja
salt och peppar
nykokt spaghetti till 4 personer
 
Rensa krabbklorna på kött och hacka lök och vitlöken fint. Skär zucchinin och ´fänkålen i ca 1x1 cm stora bitar. Fräs krabbkött, vitlök, lök, fänkål och zuccnini i lite olivolja. Hacka chilin fint och tillsätt den samt salta och peppra. Blanda krabbröran med nykokt spaghetti och servera genast. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg