Chokladpaj med limemousse och blodapelsin

 
En klassiker i det vaniljvita köket är den vita chokladmoussen med lime. Den passar till precis allt, choklad, bär, färsk frukt. Tyvärr äter vi den mest på sommaren men häromdagen blev jag så sugen och funderade på vad som skulle kunna fungera som nya smakkombinationer. Det blev ett chokladpajskal samt apelsiner och blodapelsiner. Jag hade i ordentligt med kakao i pajskalet så att det fick en kraftig chokladsmak som sen fick möta fluffig mousse och syrligt men ändå söta apelsiner. Mumma. 
 
Fredag. Igen! Oj vad det har skrivits den här veckan ska ni veta! Jag känner mig nöjd och peppad och det är en jäkla härlig känsla. Imorgon fyller vi huset med vänner och massor av god mat. Om det finns något som botar januaritrötthet så är det mat och vänner. Trevlig fredag kamrater!
 
 
Mousse:
100g vit choklad
2 äggvitor
4 dl vispgrädde
skal och saft av 2  lime
Vispa äggvitorna tills de är vita och fasta, vispa grädden "lagom hårt". Smält chokladen över vattenbad (var försiktig, vit choklad bränner väldigt lätt!) Rör samman choklad och grädde, blanda ner rivet skal från limen och pressan över saften. Vänd försiktig ner äggvitorna, vispa inte för hårt!
 
Chokladpajskal:
 150 g rumstempererat smör
4 dl mjöl
1 ägg
1 dl florsocker
1 dl kakao (alt 1/2 dl kakao om man vill ha den lite mildare)
1 nypa salt
 Blanda samman samtligan ingredinser till en deg som precis håller ihop. Låt vila  i kylen i ca 30 min. Tryck därefter ut degen i en pajform och grädda på 175 grader i ca 15 min. Låt kallna innan du fyller den med moussen.

Till garnering: 2 apelsiner, 2 blodapelsiner. Skala apelsinerna och skär apelsinerna i ca 1/2 cm tunna skivor. Lägg skivorna ovanpå moussen. Detta bör du göra precis innan servering. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg