Desserter vaniljris, vinkokta fikon

Vinkokta fikon med vaniljris och gott nytt år!

 
 
Då var det dags att summera. Jag kan inte påstå att jag är förtjust i nyårsafton eller återblickar,
 
 jag blickar hellre framåt än bakåt och i år har jag inte riktigt energi att summera hela året...Det är bara att konstatera att det har varit ett härligt år på många sätt, jag har jobbat med min avhandling, rest runt i Europa och färdigställt min kokbok. Det är nog det år som under mina 32 år gått allra snabbast. Tiden från augisti till november minns jag knappt något av, det sa swish och sen var det första advent. 2015 kommer bli spännande, jag får fjärilar i magen när jag tänker på att jag snart ska få känna på den där boken som jag jobbat med så mycket det här året. Bläddra, känna, dofta, förbaskat spännande! Så, från mig och Peter och den gamle Akilles, ett riktigt gott nytt år, kärlek!
 
Till receptet: vinkokta fikon med vaniljris - man skulle kunna kalla detta för risifrutti deluxe. Oavsett vad man väljer att kalla det är det löjligt gott. Och enkelt. 
 
Vinkokta fikon med vaniljris 4 port
 
2 dl grötris
4 dl vatten
1 liter mjölk
1 vaniljstång
2 msk socker
 
100 g mascarpone
1 dl vispad grädde
 
Häll vatten och grötris i en kastrull, låt sjuda på svag värme i ca 1o min. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Tillsätt vaniljen och mjölken i riset. Sänk värmen till det lägsta och lägg på ett lock och låt stå i ca 45 min. Låt gröten kallna. Blanda med mascarpone och vispad grädde. 
 
 
Vinkokta fikon
8 färska fikon 
4 dl rött vin
2 dl strösocker
1 apelsin (saft och skal)
 
Koka upp vin, socker, rivet apelsinskal och apelsinsaft i en kastrull. Sänk värmen och lägg i fikonen och låt sjuda på svag värme i ca 20 min. Låt svalna och servera till vaniljriset.

 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg