Fikonpizzor med balsamicosirap

 
Jag är väl medveten om att mina blogginlägg börjar verka lite som om det är hack i skivan, men sjuk, nu igen? Jo, så är det, eller igen och igen. De senaste åtta veckorna har präglats av en lång, utdragen infektion som tagit sig olika former. Nog om det, nu till roligare saker, maten. För några veckor sedan lagade jag de här pizzorna, de är något av en favorit på buffén men jag har mig veteligen aldrig bloggat om dem, men nu så! Jag brukar variera dem lite, ibland använder jag chevre, eller som här, parmesan. Det här med frukt tillsammans med ost på pizza är en riktig hit. Det fina med de här pizzorna är att de smakar gott även som kalla och just därför brukar jag ha med dem på bufféer. Av det här receptet får du ut ca 10 pizzor med en diameter på ca 10 cm, det går även bra att göra 20 st mindre pizzor eller en stor, du väljer...  
 
Pizzadeg: 
1/2 pkt färsk jäst
2 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olja
5 dl mjöl + lite mjöl till utbakning
 
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olja och de övriga torra ingredienserna. Låt jäsa i 1 timme. Kavla därefter ut pizzorna, ca 10 cm i diameter,  och lägg dem på ett bakplåtspapper och plåt. 
 
Balsamicosirap
1 dl balsamicovinäger
2 msk honung
 
Blanda vinäger och honung, låt koka upp tills såsen reducerat, låt det fortfarande vara rinnig när du tar av den, den kommer tjockna ännu mer när den svalnar.
 
 
 
Fyllning:
6 st färska fikon
3 dl ricotta
2 dl riven parmesan
salt & peppar
färsk oregano till garnering
olivolja
 
Rör samman ricotta, riven parmesan och salta och peppra. Skär fikonen i ca  2 mm tjocka skivor. Bred ut ricottablandningen på pizzabottnarna och lägg därefter på ca 2-3 fikonskivor på varje pizza. Ringla över lite olivolja på varje pizza. Grädda på 225 grader i ca 15 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg