Cheesecake med hasselnötsbotten, ricottafyllning & äpplekompott

 
 
När jag vann tårttävligen för drygt ett år sedan var förstapriset en tårtkurs med Magnus Johansson. Det blev en fantastisk dag i hans fina bageri och vi bakade tre olika tårtor varav en var en cheesecake med äpplekompott. Inspirationen till den här cheesecaken kommer därifrån. Vi har så mycket nyskördade äpplen här hemma och det har blivit lite av en sport att hitta på nya rätter och recept att använda dem i. Den klassiska äpplekakan i all ära men den här cheesecaken innehåller härliga höstsmaker och är lätt att göra. Vill du använda en klassisk cheesecakebotten med digestive i smeten går det förstås bra men jag gillar verkligen äpple i kombination med hasselnötter.  Ricotta är en italiensk färskost som går utmärkt att göra själv annars finns den numera i de flesta matbutiker.
 
 
 
 
Cheesecake med hasselnötsbotten, ricottafyllning & äpplekompott
 
Botten:
 
100 g rumstempererat smör
4 dl mjöl
1 dl hela hasselnötter att mala
1/2 dl socker
1 msk vatten
 
Mal nötterna i en mandelkvarn tills du har ett fint mjöl, blanda samtliga ingredienser tills du har en smidig deg. Var noga med att inte bearbeta degen för mycket. Ställ in degen i kylen och låt vila i ca 1 timme.
Tryck ut degen i en form med avtagbara kanter (ca 25 cm i diameter) alt i en pajform. Förgrädda på 175 grader i 5 minuter.
 
 
 
Fyllning:
200 g ricotta
1 dl gräddfil
3 ägg
1/2 dl socker
 
Vispa samman samtliga ingredienser och bred ut fyllningen i pajskalet.
 
Äpplekompott
6 st äpplen
3 dl äpplemust alt vatten
2 dl socker
1 citron (rivet skal och saft)
1 vaniljstång
 
Tag ur kärnhuset ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg dem i en kastrull, häll på must/vatten, socker. Riv ner citronskalet och pressa ner saften. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg både frön och stång i kastrullen med äpplena, Låt puttra på svag värme i ca 10 min. Lägg kompotten på ostblandningen och ställ in i ugnen. Grädda på 175 grader i ca 20 min.
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg