Havtornsoppa med italienska mandelskorpor

 
 
Vilken trevlig mathelg det blev! I fredags tog min äpplebulle hem förstapriset i designtävligen vilket ju var fantastiskt roligt! Vi hade en mysig kväll på De Matteo i Göteborg, åt goda bullar, drack gott ekologiskt kaffe och lyssnade till bullhistoria. Mysigt!
 
I morse plockade jag den obligtoriska havtornskörden. Jag åker förbi dem varje gång jag åker till jobbet och de verkar lysa gulare och gulare för varje dag som går så nu var det dags att skörda.  Havtorn ja. Dessa märkliga gyllengula bär som växer tätt, tätt i klasar längs taggiga grenar, är smått omöjliga att plocka utan att mosas och det tar evigheter att fylla en spann.Men oj vilken fantastisk smak! Jag tänker alltid att de känns så exotiska för att växa i Sverige. Kanske är det smaken, som för mina tankar till mango, eller så är det sättet de växer på där jag plockar dem, i en bergssluttning likt vindruvorna i Toscana.
 
Årets skörd användes till en enkel soppa, tänk nyponsoppa så förstår ni. Receptet hittade jag hos fina Tina som är en mästare på det där med säsongsmat. Har du inga havtornsbär hemma? Det går lika bra med havtornssaft, det säljs i de flesta matbutiker nu för tiden. Jag serverade den i all sin enkelhet med krossade italienska mandelskorpor jag köpte senast vi var i Florens. Det går lika bra att servera med klassiska mandelbiskvier. Känner du för att baka egna skorpor hittar du receptet här.
 
 
 
Havtornssoppa med italienska mandelskorpor 4 port
3 dl havtornsbär alt 4 dl havtornssaft
4 dl vatten
1 dl socker
3 msk maizena
 
Koka upp havtornbären alt saften, vatten och socker i en kastrull, koka på svag värme tills sockren löst upp sig. Om du använder hela bär tar du av kastrullen från plattan och mixar soppan slät med en mixerstav. Sila soppan och häll i den i kastrullen igen. Rör ut maizena i lite vatten och vispa ner den i soppan som får sjuda på låg värme. Vispa hela tiden medan soppan sjuder i ett par min för att inte få några klumpar. Häll upp i små glas alt i tallrikar och servera med krossade mandelbiskvier eller mandelskorpor.
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - HemkäraHanna:

Något så vansinnigt fantastiskt gott och vackert!
Och grattis till vinsten!

Svar: tack! :D
Karin

#2 - - Emma - Mamma till Olivia ❥:

Fint! O smaskigt.

#3 - - sofie mumsfillibaba:

Grattis till vinsten. Så kul!
Havtorn har jag nog sett växa någonstans. Tror jag. Ser ju gott och vackert ut. Härlig färg!

Svar: tackar! de växer nära vatten..trist bara att de är så jobbiga att plocka :/
Karin

#4 - - Camilla:

Oh jag älskar havtorn, det är bland det mest c-vitaminrika som finns så det måste ju vara superbra nu i förkylningstider!

Svar: det tror jag också :)
Karin

#5 - - michaela- mamma till tre 💗:

vilken fantastiskt vacker soppa! den är säkerligen fylld med vitaminer också :)

Svar: ja verkligen! och god är den också :)
Karin

#6 - - Sara på Vardag.nu:

Åh, grattis till vinsten och en snygg bulle!

Havtorn har jag inte sett mer än på bild - än mindre ätit - men de ska ju vara fruktansvärt nyttiga sägs det. Din soppa ser god ut!

Svar: de är så goda de där små bären, älskar den här soppan!
Karin

#7 - - Charlotta:

Men hjälp, vilken fantastiskt fin färg! Och vilka bilder!

Svar: tack! och vilken smak säger jag! :)
Karin

#8 - - Angelica:

Måste bara säga att dina bilder är helt fantastiska och att maten ser så otroligt god ut! :)

#9 - - kadiz.blogg.se:

Du tar så otroligt fina bilder!