Hemmagjord ricotta

 
Det verkar inte gå en sommar utan att jag snöar in på en italiensk färskost. Förra året var det mascarpone som användes flitigt här hemma och i år är det ricotta som regerar. Medan mascarponen är silkeslen och påminner om creme fraiche är ricottan mindre fet och grynigare. Den passar utmärkt i pajer, lasagnen och som fyllning i pasta. Jag har även använt den i glass och plättar. Efter ett ha konsumerat sisådär fem burkar i veckan började jag fundera på om det kanske var dags att producera egen ricotta. Sagt och gjort. Precis som med färskost är det mycket lättare än vad man tror och när det är klart står man där och tänker varför har jag inte testat detta förut. Tricket med ricottan är att låta den rinna av precis lagom länge, ju längre den får ligga i handduken och rinna av desto grynigare blir den. Jag fegade lite och testade en liten sats, men nästa gång, då jäklar blir det storproduktion!
 
Så, augusti. Tillsammans med september och oktober tillhör den här månaden mina favoriter på året. Låt mig bada hela september och jag är överlycklig. Julihetsen har lagt sig och ingen är väl så glad över det som jag.
 
Hemmagjord ricotta
 
1 liter 3%-ig mjölk - ger ca 2 dl ricotta
2 dl vispgrädde
saft från 1 citron
1 nypa salt
 
Värm mjölken, grädde och salt till ca 85 grader, tag av kastrullen från plattan och pressa i citronen. Låt därefter vätskan vila i ca 10 min. Sila vätskan genom en silduk eller en ren kökshandduk och låt den stå i kylen i ca 1 1/2 timme. Förvara i kyl.
 
 
 
#1 - - Katarina:

Hemma hos oss äter vi också en hel del ricotta, det är ju så gott. Jag har också funderat på att göra själv, och det verkar inte vara svårt.

#2 - - Kim:

Konstigt, har inte haft en tanke på att man kan göra egen ricotta, men det är ju klart man kan! Tack för tipset!
Augusti är min favoritmånad alla kategorier.

#3 - - Louise i Italien:

Åh, både ricotta och mascarpone är mina favoriter, och det är ju tacksamt eftersom det är billigare att köpa i matbutikerna här än i Sverige. Jag brukar blanda en burk mascarpone med någon matsked outspädd flädersaft, lite kanel och lite honung, sedan sätter jag in den i kylen igen så att den blir kall. Efter några timmar är det bara att servera tillsammans med hallon, persika eller annan favoritfrukt/bär. Supergott! :)