Fransk päronkaka
För ett par veckor sedan fyndade jag en fransk kokbok på tradera för nio kronor. Den innehåller inte en enda bild utan endast text som beskriver maträtterna. Till min stora förvåning är det en av de bästa kokböcker jag någonsin läst. Språket är fantastiskt och smakerna som beskrivs får mig att vilja laga varenda rätt. Den här päronkakan är kommer från mitt bokfynd. Servera gärna med en klick lättvispad grädde eller creme fraiche.
Fransk päronkaka
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 st skivade päron
100 g riven mandelmassa
rivet citronskal
Så här gör du:
Vispa smör och socker vitt och pösigt, blanda i äggen. Riv mandelmassan och rör ner i smeten. Riv skalet på en citron och rör ner i smeten. Rör därefter i de torra ingredienserna, vispa inte! Skär päronen i klyftor. Häll smeten i smord och bröad sockerkaksform. Häll i smeten och stick ner päronen. Det gör inget om de sticker upp ovanför smeten, den kommer jäsa i ugnen. Grädda i ca 30 min på 175 grader.
Låter toppen, kombinationen päron och mandelmassa är klockren <3 Härliga bilder som vanligt!