Kyckling & kött, Vardagsmat kycklingbiffar, rostade morötter

Kycklingbiffar med rostade morötter

 
Det här är en vardagsrätt som går på repeat hemma hos oss, kycklingbiffar och rostade morötter, som vanligtvis serveras med fetaost, en klick grekisk yohgurt och den sallad vi råkar ha hemma. Jag brukar variera biffarna, ibland åker någon tsk hackad grön chili ner i smeten, eller färsk koriander.. Morötterna är en favorit, ibland rostas de med spiskummin eller á la naturel som här. Koriander och rikligt med lime är pricken över i:et. Jag använder kycklingfärs till biffarna men det går också fint att använda t.ex. blandfärs, såklart. 
 
 
Kycklingbiffar med rostade morötter, 4 port
800 g kycklingfärs
1 röd lök
1 ägg
1 vitlökfklyfta
1 tsk finhackad grön chili (valfritt)
salt och svartpeppar
netural olja till stekning
 
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka eller riv löken och vitlöken fint. Blanda med samtliga övriga ingredienser. Forma biffar av en rågad matsked färs och stek i olja ca 4 min på varje sida. 
 
1/2 kg morötter
olivolja
salt och svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader och grill. Dela morötterna på längden och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olja och salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen i ca 2o minuter. 
 
Servera biffarna med sallad, matlagninsypghurt, fetaost, färsk koriander och limeklyftor. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Citronrisotto med rostad fänkål

 
 
Vi har en speciell relation jag och fänkålen. Det händer rätt ofta att de får bli körsbäret på toppen på mina maträtter, som till citronrisotton jag lagade igår. Inspirationen från Rom hänger i och jag suktar fortfarande efter ravioli i tomatsås och tiramisu med en espresso. Risotto kan vara den perfekta lördagsmiddagen, den går relativt snabbt att laga, går att variera i oändlighet och gillas av de flesta. Tricket är att inte låta risotton bli för torr samt att inte överkoka riset, det ska ha en liten "kärna" i sig när du tar av risotton från plattan. 
 
 
 
Citronrisotto med rostad fänkål, 4 personer
2 schalotten lökar
2 vitlöksklyftor
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
1 citron (skal och saft)
1 liter varm höns eller grönsaksbuljong (1 liter vatten + buljongtärning)
2 dl rinriven parmesanost
3 msk olivolja
50 g smör
50 g körsbärstomater
4-5 kvistar basilika
salt och svartpeppar 
 
2-3 fänkålsstånd
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
 

Sätt ugnen på 200 grader. Skär fänkålsstånden i ca 11/2 cm breda skivor. Ringla olivolja i den ugnsfasta formen och lägg i fänkålen, ringla över ytterligare lite olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 15 minuter. 

Blanda vatten och buljongtärning i en kastrull och sjud på svag värme tills buljongtärningen har löst upp sig. Tag av kastrullen från plattan. Hacka lök och vitlök fint. Ringla olivolja i en kastrull och fräs löken i någon minut. TIllsätt riset och rör runt i en halv minut. Häll i vinet och låt sjuda på svag värme. Pressa ner citronsaften och riv skalet fint och rör ner i riset.  Tillsätt buljongen, pö om pö, rör runt i risotton och forstätt röra ner buljongen.Tag av kastrullen från plattan. Rör ner riven parnesan, och smör. Avsluta med att blanda ner basilika, tomater och salta och peppra. Servera risotton med fänkålen och extra riven parmensan. 

 
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor blåvallmofrön, citronkaka

Citronkaka med blå vallmofrön

 
 
Vi spenderade förra veckan i ett soligt Rom. 17 grader, sol och många koppar espresso på uteserveringar får summera det hela. Underbart! Till något helt annat. Kakor. Mjuka sådana för att vara mer exakt. Jag är väldigt förtjust i såna där kakor jag kallar för "te-kakor", de är ofta tunga, saftiga, hade lätt platsat som rekvisita i Downton Abbey (allt som gör det får för övrigt pluspoäng) och de blir ofta godare efter ett par tre dagar i kylen. Den här citronkakan med blå vallmofrön pimpad med en sockerlag är den typen av kaka. Det är den där kakan som står i kylen och som man på väg ner till vadragsrummet råkar slinka förbi och skära av en bit, för att inte tala om när man ätit lunch eller kommer hem vrålungrig från jobbet. Allra bäst skulle jag dock säga att den här kakan gör sig till en kopp stark earl grey eller en kopp kaffe. I brist på solen i Rom kan den faktiskt få dimman att lätta lite...
 
 
Citronkaka med blå vallmofrön
150 g mjukt smör
1 citron
3 dl socker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl filmjölk 
3 msk blå vallmofrön
 
Glasyr
2 msk citronsaft
1 dl florsocker
 
Sätt ugnen på 175°C. Täck en avlång bakform med bakplåtspapper allt smöra den och bröa med ströbröd. Tvätta citronen och riv skalet fint. Vispa smör, ägg, citronskal och socker. Tillsätt mjöl, bakpulverm vallmofrön samt filmjölk och blanda till en slät smet. Häll smeten i kakformen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Rör ihop citronsaften med florsockret och häll över kakan när den svalnat. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



.
 
 
 
 
Sallader & grönsaker, Vegetariskt blodapelsin, fänkål

Rostade rotfrukter och fänkål med blodapelsin & honungsglaze

 
 
Välkommen till ytterligare en operation rensa kylskåpet. Jag måste säga att vi blir bättre och bättre på att äta ur kylen, snarare än att fylla på och slänga. Häromdagen hittade jag på ett alldeles nytt recept med sådant som fanns i kylen och det blev rostade rotfrukter och fänkål med en glaze på blodapelsin och honung. Till det åt vi en grillad lammkorv och det blev finfint! Nästa gång jag lagar den här rätten ska jag testa att blanda ner kokta belugalinser vid serveringe, tänker att det nästan blir som en hel måltid i sig. I övrigt då? Jo tackar som frågar. Tiden rusar, som vanligt, iväg, och vi har de senaste veckorna hunnit med både Malmö, Hamburg, bihåleinflammation och en väldigt massa skrivande. Livet på en pinne!
 
 
Rostade rotfrukter och fänkål med blodapelsin & honungsglaze, 4 personer
 
2 st fänkål
4 morötter
2 palsternackor
2 blodapelsiner
2 tsk honung
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort roten på fänkålen och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Skala morötterna och palsternackan och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form. Dela blodapelsinerna och pressa ut saften och blanda med honung, olivolja samt salt och peppar. Ringla över grönsakerna och blanda ordentligt. Rosta i ca 30 minuter i mitten av ugnen. 
 
 
 
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor, Frukost brioche, hemmagjord nutella

Briocher med hasselnöt-och chokladkräm

 
Briocher står på min topp-fem-lista över frukostfavoriter. Jag äter dem nästa aldrig hemma utan det blir framförallt när vi är i Frankrike. Det finns få saker som smakar så gott som en nybakat brioche med smör och en stark kopp kaffe. De är faktiskt väldigt enkla att baka själv, jag vet, jag struntade i den traditionella "kulan" på toppen, men vet ni, de blev goda ändå. Jag använde heller inte traditionella briocheformar, det går t.ex. fint att göra dem i en muffinsplåt. Det allra viktigaste när man bakar briocher är smöret, snåla inte, och använd riktigt smör, det är det som gör hela skillnaden. Allra godast blir de om de får jäsa övernatten, men det går också bra att jäsa dem i en timme.  Ingen kommer bli ledsen om du serverar briocherna med en hemmagjord hasselnöt-och chokladkräm. Bättre än så här blir det knappast mina vänner. 
 
 
 
Bricoher, ca  20 st. 
25 g jäst
3,5 dl mjölk
1/2 dl socker
2 ägg
ca 10 dl mjöl
200 g smör
1 nypa salt
1 ägg till pensling
 
Smula jästen i en bunke och rör ut den mjölken, Tillsätt ägg, socker, salt, och mjöl och rör runt. Skär smöret i ca 2x2 cm stora kuber och beabeta ner i smeten med hjälp av en hushållsassistent. Täck över degen och låt jäsa i minst 1 timme, alternativ i kylskåpet över natten. Lägg degen på en mjölad yta och knåda i någon minut. Dela upp degen i 20 bitar och rulla dem till bollar. Lägg i formar eller muffinsplåt. Låt jäsa i 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.  Pensla briocherna med ett uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 
 
 
Hasselnöt-och chokladkräm
 
200 g hassselnötskärnor
100 g mörk choklad
2 msk florsocker (valfritt)
2 msk rapsolja
Sätt ugnen på 200 grader. Häll ut hasselnötterna på en plåt och rosta dem i ca 15 minuter. Tag ut hasselnötterna och lägg dem i en kökshandduk och "gnugga" bort skalen. Lägg nötterna i en matberedare och kör på full fart i ca 15 minuter. Hacka chokladen och smält över ett vattenbad eller i micron. Häll ner chokladen i matberedaren och tillsätt florsocker och rapsolja och kör i ca 5 minuter till. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mao Zedongs kokta fläsk och syrlig äpplesallad

 
 
I mellandagarna tog jag och Peter en brakmåltid på Made in China på tredje långgatan i Göteborg. Vi brukar ta en mixmeny och den här gången fick vi ett fantastiskt gott fläsk med jordnötter. Det där fläsket hängde kvar och jag började googla recept. Jag hittade det här receptet på SVT's hemsida, tydligen var den här typen av kokt fläsk Mao Zedongs favorit...numera även min. Som vanligt har jag ändrat lite i receptet, framförallt eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma. Men, vet ni, det blev väldigt gott ändå! Till fläsket serverade jag en krispig äppelsallad med mynta och salladslök. Det här är salladen som nuförtiden äts fem dagar i veckan här hemma, en riktig höjdare!
 
Mao Zedongs kokta fläsk, 4 portioner eller 2 hungriga...
500 g sidfläsk
5 cm färsk ingefära
2 msk rödvinsvinäger
4 tsk socker
2 st stjärnanis
1 muskotnöt
2 kanelstänger
3 lagerblad
3 kryddnejlikor
1 kruka koriander till garnering
2 dl jordnötter till garnering
 

Skär sidfläsket i ca 3x3 centimeter stora bitar. Skala ingefäran och skär den i tunna skivor. Lägg köttet i en wook och fyll med vatten så att det täcker fläsket. Koka upp och skumma av. TIllsätt därefter samtliga ingredienser, sänk temperaturen och låt fläskt sjuda i ca en timme. Tag bort kryddorna och höj temperaturen, låt sjuda tills vätskan reducerats och såsen är trögflytande. 

 

Krispig äppelsallad med mynta och lime

4 gröna äpplen, gärna Granny Smith
3 rejäla nävar blandad sallad, tex. ruccola, bladspenat, mangold
1 salladslökar
1 kruka färsk mynta
1 lime 
olivolja
salt och svartpeppar

Tvätta äpplena och skär dem i milimetertunna skivor. Skiva salladslöken tunt. Blanda äpplen, lök och sallad i en skål. Ringla över olivolja, pressad limesaft och salta och peppra. Avsluta med att strö över färsk mynta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
Buffé, Fest, Förrätter, Jul & Nyår blinier, förrätt, nyårsmeny, rökt lax

Potatisblinier med lax & grönkålskräm med rom och västerbottenflarn

 
 
 Nyåsafton närmar sig med stormsteg! Jag kommer som vanligt köra på klassiska nyårstillbör, det vill säga lax, blinier och kaviar. I år har jag gjort blinierna lite annorlunda och lagat dem med potatis samt serverar röd stenbitsrom med en grönkålskräm och västerbottensflarn. Två superlätta förrätter som går snabbt att laga. Vill du förbereda grönlåkskrämen är mitt bästa tips att du förvarar den i kylen i en sprits. På så sätt slipper du en massa kladd och det är bara att spritsa ut krämen i glasen. 
 
 
Potatisblinier med rökt lax och kaviar, ca 20 st. 
 
1 dl mjölk
3 potatisar
2  ägg
1,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
salt
smör till stekning
 
100 g rökt lax i skivor
3 dl gräddfil
1 dl röd eller svart kaviar
dill till garnering
 
 
Skala potatisen och dela den i mindre bitar och koka i väl saltat vatten tills den är genomkokt. Häll av vattnet och och mosa potatisen med en gaffel eller ballongvisp. Blanda potatisen med mjölk, ägg, mjöl, bakpulver och salt.  Smält smör i en stekpanna eller ett plättjärn. Använd ca 1 msk smet per blini och stek i ett par minuter på varje sida eller tills de blivit gyllenbruna. Servera med strimlad lax, gräddfil och kaviar samt en dillvippa. 
 
 
 
Grönkålskräm med rom och västerbottensflarn ca 15 st
200 g grönkål
3 msk smör
2 dl crème fraiche
salt och peppar

2 dl röd rom till servering
 
Ta bort stjälken från grönkålen och koka den i saltat vattn i ca 5 minuter. Häll av vattnet och blanda grönkålen med smör, creme fraiche samt salt och peppar. Mixa till en slät smet med hjälp av en stavmixer. 
 
Västerbottensflarn, ca 20 st
 
150 g riven västerbottenost
 
Sätt ugnen på 200°C. Portionera ut den rivna osten på en plåt med bakplåtspappr. Grädda i ca 10 minuter i mitten av ugnen tills osten smält och fått fin färg. Tag ut plåten och låt svalna.
 
Servera grönkålskrämen med rom och västerbottenflarnen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jul & Nyår, Sallader & grönsaker, Vegetariskt julbord, julmat, vegetarisk julmat saffransfalafel, grillad pumpa, rödkålssallad

Saffranscouscous med grönkål och apelsinvinägrette och alla recept du behöver för en god jul

 
Dan före dopparedan och det känns både på bloggen och på instagram att det lagas väldigt mycket mat! Peter och jag ska fixa det sista ikväll, julskinkan ska in i ugnen, jag ska skala oändligt mycket potatis till en Jansson och Peter ansvarar som vanligt för köttbullarna och revbenen. Recept på Peters chili och ingefärsmarinerade revben hittar ni här. I övrigt tänker jag göra en sista-minuten-sill i form av senapssill, ett måste på julbordet enligt mig! Receptet, som också finns i min kokbok hittar du här.  När det gäller grönkål så finns det ju minst sagt en uppsjö av recept som jag lagat genom åren. Vad sägs om grönkål, lins och äpplesallad? Eller grönkålssallad med bulgur, tahini och avokadodressing? Båda passar utmärkt på julbordet! En klassiker för oss på juldagen är den här potatis och grönkålsfritattan som är supergod till lax. Bloggens just nu mest populära recept är den här salladen med grönkål, brysselkål, apelsin och granatäpple. En klassisk rödkålssallad med apelsin hittar du här.  Sugen på ett vegetariskt julbord? Ta en titt här och här!  När det gäller bröd bakar jag alltid, alltid knäckebröd efter det här receptet. I år har jag gjort dubbel sats av det lättbakade filmjöksbrödet med svartvinbär, det passade så bra till ost! Efterrätter? Min favorit: lingonkokta päron med mascarponekräm, lättare  och juligare efterrätt får man leta efter! Eller en variant, vinkokta fikon med vaniljris.  Julgodis? Javisst! Här hittar du allt från saffranskola, världens godaste chokladkola, laktosfri knäck och kola och supergod vit ishocklad med lime och mynta. Dagens recept är en riktig räddare i nöden och är klar på 10 minuter: saffranscouscous med grönkål och gröna russin med en apelsinvinägrette. Passar till allt och gillas av alla! Önskar er alla en riktigt God jul! 
 
 
 
 
Saffranscouscous med gröklål och gröna russin & apelsinvinägrette  4 port
 
3 dl couscous
0,25 g saffran
3 dl vatten
ca 300 g grönkål
1 rödlök
1 dl gröna russin
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
Apelsinvinägrette
1 apelsin (1 tsk rivet skal samt 2 msk saft)
3 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
1 tsk honung
salt och svartpeppar
 
Koka upp vattnet och häll i en bunke. Blanda ner saffran och olivolja. Rör ner couscousen och rör om ordentligt och täck med plastfolie. Låt stå i ca 15 minuter. Hacka grönkål och rödlök fint. Rör ner i coucocusen och tillsätt även russinen. Salta och peppra. 
 
Riv apelsinskalet fint och pressa saften. Blanda saft och skal med vinäger och olja samt honung. Salta och peppra. Häll vinägretten över couscoussalladen och blanda väl.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Godis, Jul & Nyår chokladtryffel, ischoklad, vitchoklad

Julgodis - i samarbete med Spisa

 
Tillsammans med Spisa som odlar ekologiska örter har jag tagit fram recept på julgodis med, just det, färska örter. Jag tycker att örter som rosmarin och mynta bryter sötman i choklad perfekt och därför blev det just de två örterna jag använde i recepten. Det blev dels en vit ischoklad med mynta och lime - sött, syrligt och fräsht!  Dels en mörk chokladtryffel med rosmarin. Två väldigt lättlagade recept! Dessutom, en fräsch juldrink som passar hela familjen, med mynta och granatäpple. Chokladtryffeln valde jag att hälla i en form istället för att rulla, på så sätt spar du lite tid och kan skära upp precis hur stora bitar du vill. 
 
 
Chokladtryffel med rosmarin, ca 40 bitar
2 dl vispgrädde 
50 g smör
300 g  mörk choklad
2 msk hackad färsk rosmarin
1 krm salt
Kakao till garnering
 
Koka upp grädde och smör i en kastrull, rör om under tiden. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg den i en bunke. Häll över det smälta smöret och grädden och rör runt tills chokladen är helt smält. Rör ner salt och rosmarin. Täck en form (ca 30x20 cm) med bakplåtspapper eller gladpack och häll i smeten. Täck med gladpack och ställ in i kylen för att stelna (tar ca 2 h). Pudra kakaon över tryffeln och skär i bitar. 
 
 
 
Vit ischoklad med mynta och lime, ca 40 st
300 g vit choklad
100 g smör
100 g kokosfett
1 lime (rivet skal)
ca 4 msk hackad färsk mynta
 
Smält smör och kokosfett i en kastrull. Hacka chokladen fint. Tag av kastrullen med smält kokosfett och smör från spisen och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen är smält. Rör ner rivet limeskal och hackad mynta. Häll ischokladen i aluminiumformar och låt stelna i kylen. 
 
 
 
Mynta och granatäpplefizz, 4 personer
3 dl fruktsoda
3 dl granatäpplejuice
1 granatäpple
2 lime
1 kruka färsk mynta
 
Blanda fruktsoda, granatäpplejuice och limesaft i en tillbringare. Tag av myntabladen från kvistarna och blanda ner i bringaren. Lägg mycket is i varje glad och ca 1 msk granatäpplekärnor i varje glas och häll på drycken. 
 
 
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor, Jul & Nyår filmjölksbröd, julbröd

Julbröd med svarta vinbär, fikon och nötter

 
Om du bara ska baka ett bröd till jul, välj då det här... Ett lättbakat bröd bakat med bikarbonat, fylld med syrliga svarta vinbär, söta fikon och goda nötter. Det passar perfekt till stark ost, skinka, leverpastej eller precis som det är och det håller sig saftigt och gott länge. Egentligen kan du smaksätta det med vad du känner för, aprikoser, dadlar, nötter, you name it. Om du vill ha ett nötfritt bröd går det bra att byta ut nötterna mot t.ex. solrosfrön eller pumpakärnor. Det händer också att jag använder det här receptet och "fuskar" till ett snabbt vörtbröd. Jag byter då ut den torkade frukten mot russin och tillsätter ca 1 msk brödkryddor. 
 
 
Julbröd med svarta vinbär, fikon och nötter, 1 bröd 
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1/2 dl mörk sirap eller honung
2 dl nötter, t.ex. valnötter och hasselnötter 
1 dl svarta vinbär
1 dl torkade fikon (alt aprikoser, russin eller dadlar)
 
Blanda vetemjölet, grahamsmjöl, rågsikt, salt och bikarbonat i en bunke. Rör runt och tillsätt filmjölken. Hacka nötterna och dadlarna fint och rör ner dem i bunken, tillsätt även sirap och svarta vinbär. Täck en brödform (1,5 liter) med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timmar.
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg