Allmänt #thenorrmans #danmark #resa

The Norrmans

(null)

För ett par veckor sedan tog vi en mini-mini-semester hos The Norrmans som är ett alldeles nyöppnat B&B ca en timme utanför Köpenhamn. Stället har snabbt blivit en favorit bland rese-och inredningsbloggare och det är inte svårt att förstå varför. Platsen är underbart vacker och inredningen likaså. Jag älskade de små oaserna runt om i trädgården där man antingen kunde få en stund för sig själv eller med andra. Det jag föll mest för var dock lugnet, naturen och möjligheten att äta middag tillsammans med de andra gästerna. Kravlöst, spontant och bara härligt. Jag fick den där känslan av att ha kommit hem fastän jag var ute efter att komma bort och det är härligt när den känslan infinner sig. När maten dukades upp på långbordet i trädgården och sorlet kom igång gick mina tankar till Villo de Corsano, en pytteby utanför Sienna. Vi spenderade ett par dagar där på en bondgård för ett par somrar sedan och jag har längtat tillbaka sedan dess. Lugnet, naturen, och de sena hemlagade middagarna med de andra gästerna. Nyslaget hö, toscansk bröd och hembakade pajer till frukost. Jag överraskas varje gång av hur middagar tillsammans med totala främlingar som man förmodligen aldrig kommer träffa igen kan bli så spontana och trevliga.  Vi kommer definitivt komma tillbaka till The Norrmans, det är en dansk version av Toscana och perfekt när man vill komma bort en stund.  Missa för guds skull inte möjligheten att äta middag tillsammans med de andra gästerna, det kan bli ett minne för livet. För mig kommer vistelsen på The Norrmans alltid vara förknippade med uppladdningen inför disputationen. Nu är den avklarad och ett nytt kapitel väntar.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



Allmänt buffémat, färskpotatis, laxsnittar, midsommarbuffé, midsommarmat bästa midsommarmaten sill potatissallad, midsommarsallad, midsommarsill, potatissallad, sill

Midsommarmeny - i samarbete med Spisa

 
 
 
Midsommarhelgen närmar sig med stormsteg och jag har satt ihop en lättlagd midsommarmeny i samarbete med Spisa. Fylld av färska örter och härliga smaker som passar perfekt  till grillat kött eller fisk. Årets midsommarsill är smaksatt med timjan, citron och en touch av vitlök, riktigt fina smaker som gifter sig fint till potatis, rädisor och knäckebröd. I år äter vi även en klassisk färskpotatissallad med italiensk twist, det vill säga den är smaksatt med soltorkade tomater och oregano. Dessutom, fräscha laxsnittar med dill och citron! Önskar er alla en riktigt fin midsommarhelg!
 
 
 
Färskpotatissallad med soltorkade tomater och oregano, 4 pers
Bufféernas räddare i nöden. Passar till allt och gillas av alla. Lovar!
 
ca 1 kg kokt färskpotatis 
rödlökar 
1 knippe rädisor
4 tomater
ca 100 g blanda sallad, t.ex. ruccola, mangold, spenat
1 dl hackade, soltorkade tomater i olja
1 dl olivolja
1 citron (saften)
1 kruka färsk oregano
salt och svartpeppar

Dela potatisen och lägg i en bunke. Skär tomaterna i mindre kuber. Tvätta och ansa rädisorna och skär i tunna skivor, blanda med potatisen. Tillsätt sallad, hackade soltorkade tomater och ringla över olivolja, pressad citron samt salta och peppra. Hacka oreganon fint och blanda hela salladen ordentligt. 
 
 
Timjansill med citron och vitlök, 4 portioner
Ingen midsommar utan sill! Årets sill är krämig, smaksatt med timjan och citron och en touch av vitlök. 
 
ca 500 g 5-minuterssill
rödlök
1/2  kruka timjan
1 dl fet crème fraiche
1 dl gräddfil
1 citron (skalet)

Häll av vattnet från sillen och lägg den i en bunke. Rör ner gräddfil och creme fraiche. Hacka rödlöken och timjan fint och rör ner i sillen. Riv citronskalet fint och rör ner i sillblandningen. För vara i kyl i en burk med lock. Allra godast blir sillen om den får stå till sig ett par dagar innan servering. 
 
 
 
Laxsnittar med dill och citron, 4 personer
Perfekta på buffén eller som tilltugg till midsommarbubbel. Det går alldeles utmärkt att dubbla, eller trippla satsen. Tänk på att brödet blir mjukt om du lägger på laxröran innan servering. 
200g kallrökt lax
1 dl creme fraiche 
saft från 1/4 citron
2 sommarlökar
1/2 kruka dill
salt, peppar
citron och dill till dekoration 
 
Hacka laxen till mindre bitar. Skär sommarlöken i tunna skivor. Rör samman lax, lök, citronsaft, salt och peppar och creme fraiche. Hacka dillen fint och rör ner. Låt stå i kyl innan servering. Rosta brödet och dela på mitten. Lägg på ca 1 msk laxröra på varje snitt och garnera med en klyfta citron och en dillkvist. 
 
 
 
 
 
 
 

Kyckling och grönkålssallad med mango-chili-korianderdressing

 
I det här blogginlägget är det dressingen som spelar huvudrollen. Den har förgyllt mina luncher och middagar de senaste veckorna och den kan förvandla den enklaste grönsallad till en smakbomb. Jag har ätit den till otaliga kycklingsallader med grönkål men du kan använda den till det mesta i salladsväg. Jag gissar att den till exempel gör sig fint till grillad haloumi eller skaldjur. Receptet är inspirerat av en sallad jag åt i Paris nyligen och ja, jag har verkligen höftat... Du kan dra ner på koriandern och chili om du vill men jag tycker att den bara gör dressingen godare. 
 
I övrigt har jag spenderat förra veckan i Italien, närmare bestämt Neapel, Amalfikusten och Florens. Det har blivit ett gäng finfina pizzor, mängder med biscotti och espresso och galet många pastarätter. Galet gott! 
 
 
 
Mango-chili-koriander-dressing (ca 2 port)
 
1 mango
2 lime
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1/4 kruka koriander
1/2 röd chilifrukt
salt och svartpeppar
 
Skala mangon och skär den i mindre bitar. Skala vitlöksklyftan och hacka fint. Dela chilifrukten och tag ur kärnorna.  Lägg allt i en mixer och mixa tillsammans med olja och smaksätt med salt och peppar och pressa ner limesaften. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 
Buffé gravad lax, påskbuffe

Påskbuffé i samarbete med Spisa

Årets påskbuffé är fullproppad med smaker och härliga örter! I år serverar jag den gravade laxen med sparris och polkabetor och till den en fräsch gremolata med basilika och citron. Det går förstås jättebra att göra en vegetarisk variant och servera utan lax. 
 
 
Gravad lax med polkabetor, sparris och gremolata, 4 personer
 
200 g gravad lax i skivor
ca 6 polkabetor
2 knippe grön sparris
2 citroner
1 kruka basilika
1 kruka persilja
2 vitlöklklyftor
1 dl olivolja
salt och svartpeppar
 
Skala polkabetorna och skär dem tunt, gärna med en mandolin. Koka upp vatten i en kastrull och sjud sparrisen i ett par minuter, och häll sedan av vattnet och spola sparrisen i kallt vatten. Hacka vitlöken fint. Hacka persiljan och basilikan fint. Riv citronskalet och blanda örter, citronskal och vitlök i en bunke. Tillsätt olivolja och salt och peppar och blanda väl. Lägg betorna, laxen och sparrisen på ett fat och ringla över gremolatan. Förvara i kyl innan servering. 
 
 
 
Spenat, bladselleri och bulgursallad med chili och dilldressing, 4 personer
Chili, lime och dill är en fantastiskt fräsch smakkombination som gifter sig fint med påskens klassiker som lax, skaldjur och lamm!
 
5 dl bulgur
ca 3 dl vatten
va 100 g bladspenat
2 "stänger" bladselleri
100g cocktailtomater
100g fetaost
1 röda chilifrukter eller efter smak
1 kruka färsk dill 
1 schalottenlök
1 limefrukt
1 dl olivolja
salt och svartpeppar 
 
Koka bulguren enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna. Dela cocktailtomaterna och skär sellerin i tunna skivor. Lägg bulguren på ett fat eller i en skål. blanda med tomaterna och sellering. Hacka chilin och löken fint. Hacka dillen fint. Blanda med olivolja och salta och peppra. Riv skalet på limefrukten och pressa ner saften i dressingen. Blanda dressingen med salladen och servera med fetaost. 
 
 
 
Basilika och limesill
Lättlagad sill med fräscha smaker som tar ett par minuter att blanda ihop. Allra godast blir sillen om den får stå till sig i kylen ett par dagar. 
1 förp 5-minuterssill
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 kruka basilika
rivet skal och saft av 1 lime
salt och svartpeppar
 
Låt sillen rinna av ordentligt och skär den i ca 2 cm breda bitar. Hacka basilikan fint. Riv skalet på limen. Blanda gräddfil, limeskal, limesaft och majonnäs och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner sillen och basilikan.  Förvara i kylen. 
 
 
 
 
Desserter pavlova, tårta, vegan

Vegansk marängtårta med hallongrädde och frukt

 
 
I helgen har Hanni som är vegan varit här hemma och vi testade att baka en veganska marängtårta. Jag är den första att erkänna att jag kände en stor skepsis till att kikärsspad och socker skulle bli en lika bra marängtårta som en vanligt marängsmet gjord på ägg blir...Men, jag blev motbevisad! Marrängbotten blev superfin, krispig och torr och funkade perfekt som tårtbotten. Det bästa av allt, den smakade inte kikärtor... Vi fyllde den med sojagrädde med mosade hallon och mald vaniljstång och en massa frukt. Gott!
 
Vegansk marängtårta
spad från 1 burk (ca 400 g) kikärtor
1,5 dl socker
1 nypa mald vaniljstång
 
Fyllning:
3 dl vispad sojagrädde
1 nypa mald vaniljstäng
2 dl hallon
blandade frukter t.ex. kiwi och physsalis
 
Sätt ugnen på 100 grader. Vispa kikärtsspadet tills det börjar bli fluffigt, tillsätt sockret pö om på och vispa till du har en vit och slät marängsmet. Du ska kunna vända på bunken utan att marängen rinner ut, då är den klar.
Bred ut en rund botten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 2 timmar. Stäng av ugnen  och låt marängen stå kvar i ugnen på eftervärmen. Låt marängen svalna och fyll sedan med sojagrädden och frukterna.
 
 
 
 
 
 
Allmänt Paris

Alcazar Paris

(null)


Så här i slutspurten av avhandlingen är matinspirationen låg. Jag gissar att den kommer blomma upp igen så snart jag har lämnat in manuset... 

Så, istället för recept, ett Paristips. Alcazar är restaurangen som har seglat upp på förstaplatsen över mina Paris-favoriter. Bakom den anonyma fasaden gömmer sig bokstavligt talat en djungel och det känns som att stiga in i en annan värld. Allra bäst är deras trerätters lunch som bör avnjutas i minst ett par timmar...jag bör dock varna er, dessertlistan (den är lång!) kan framkalla svår beslutsångest! Jag rekommenderar deras pavlova med passionscurd-magisk!
(null)

(null)

(null)

Alcazar - 62 Rue Mazarine. 

Akilles

 
 
På julafton slutade Akilles hjärta att slå och saknaden har sedan dess varit fullkomlig. Vi saknar att höra hans tassar i trappan, hans krafsande på sängkanten när han ville gå ut och hans konstanta behov av mys och närhet. Allra mest saknar vi sällskapet, och att alltid mötas av all den där kärleken som en hund kan ge. 
Fest nyårsmeny

Nyårsmeny i samarbete med Spisa

 
 
Det är endast ett par dagar kvar av 2017 och det är dagst att börja tänka på nyårsmenyn! I samarbete med Spisa har jag tagit fram en lättlagad, men smakrik nyårsmeny som passar utmärkt till både det lilla eller stora kalaset. Huvudrätten är en vegetarisk champagnerisotto med örter som är supergod precis som den är, men det passar också perfekt till te.x. grillade pilgrumsmusslor eller skaldjur. Jag önskar ett riktigt gott nytt år!
 
Laxtartar, 4 personer 
200 g kallrökt lax i skivor
1 rödlök
1/2 gurka
1 kruka dill
1/2 kruka persilja 
saft från 1/2 citron
salt och svartpeppar

Skär laxen i små bitar. Hacka gurkan och rödlöken fint. Hacka dillen och persiljan. Blanda laxen med lök, gurka, dill och persilja och smaksätt med salt, svartpeppar och citronsaft. Låt stå i kylen i någon timme innan servering. Servera i snapsglas eller på en bit knäckebröd. 
 
 
 
 
Champagnerisotto med örter, 4 personer 
4 schalottenlökar
1 fänkålsstånd
3 dl risottoris
1 höns alt. grönsaksbuljongtärning
7 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl champagne alt. mousserande vitt vin
2 dl riven parmesan
50 g smör
ca 3 dl hackade blandade örter, te.x. basilika, salvia, oregano. 
salt och svartpeppar
olivolja
 
Skala schalottenlökarna och hacka dem fint. Skär bort roten på fänkålen och skär i mindre bitar. Fräs lök och fänkål i olivolja i en gryta tills de mjuknat. Rör i riset och låt steka i ca 1 min. Tillsätt vinet och rör om.  Blanda buljongtärningen i kokande vatten och tillsätt pö om pö. Till sist tillsätter du champagnen eller det mousserande vinet och låter riset koka klart. Tag av kastrullen från plattan och rör riven parmesanost, smör samt smaka av med salt och peppar. Rör slutligen ner hackade blandade örter. 
 
 
 
Mandelpavlova med passionsgrädde, 4 personer (ca 8 mini-pavlova)
3 äggvitor
2 dl socker
1 dl mandelspån
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna och sockret tills smeten är fast och glansig. Rör ner mandelspånen. Bred ut marängsmeten i åtta mindre cirklar på en plåt med bakplåtspapper. Sänk värmen i ugnen till 100 grader och grädda marängerna i mitten av ugnen i ca 11/2 h. 
 
Garnering: 
3 dl vispgrädde
4 passionsfrukter
citronmeliss till garnering
Vispa grädden. Dela passionsfrukten och gröp ur kärnorna. Garnera de svalnade marängerna med grädde och passionsfrukt. Servera genast. 
 
 
 
 
Vegetariskt vegetarisk julmat saffransfalafel, grillad pumpa, rödkålssallad

Ugnsbakade äpplen och palsternackor med hasselnötter och timjan

 
 
Vi fick väldigt många äpplen på vårt lilla äppelträd i år och jag har inte riktigt vetat vad jag ska göra med alla. För några veckor sedan rostade jag några av dem tillsammans med palsternackor, rödlök och timjan och serverade med hackade hasselnötter till en fläskstek. Det funkade fint! Jag tänker att detta är ett perfekt tillbehör på julbordet eller till julmiddagar med kalkon eller stek. Ett tips är att skära äpplena i större bitar än palsternackorna eftersom de inte behöver så lång tid för att bli bakade. Ha en riktigt fin andra advent kamrater!
 
 
Ugnsbakade äpplen och palsternackor med hasselnötter och timjan, 4 pers
Ca 200g palsternackor
5 äpplen
2 rödlökar
Ett par kvistar timjan
100 g hasselnötter
1 dl olivolja
salt och svartpeppar
 
Skala palsternackorna och skär dem i mindre bitar. Dela äpplena och tag ur kärnhuset. Skär rödlöken i klyftor. Lägg allt i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Salta och peppra och strö över hackad timjan. Baka på 175 grader i ca 30 min. Hacka hasselnötterna grovt och strö över vid servering. 
 
 
 
 
 
 
 

pumpa

 
 
 
För snart två veckor sedan besökte vi Florens för sisårdär sjunde gången. Det går inte att tröttna på den staden. Framförallt går det inte att tröttna på maten. Efter att ha ätit ost,ost och ost samt en massa salami, pasta, förbaskat fina efterrätter och ett gäng mackor med kokt komage (jo det är sant och det är så jäkla gott!) kom jag hem och var sugen på indiskt och vegetariskt.  Helgens kylskåpsrens blev därför en oerhört impoviserad indisk (får jag ens lov att kalla den det?) gryta med massor av smak. Eftersom jag inte alls är sugen på kött längre, allra minst kyckling använde jag pumpa och halloumi. Det blev finfint! Jag tänker att grytan faktiskt bara blir bättre efter ett par dagar när alla smakerna fått mogna. Ät den med kokt ris och en klick yoghurt och du är hemma. Vill du finlira fixar du en mangolassi och naanbröd. Då är matextasen nära. 
 
 
 
  
Indisk gryta med pumpa och haloumi, 4 pers
 
1 butternutpumpa
2 pkt halloumi
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 pkt passerade tomater
3 dl vispgrädde
3 msk rapsolja
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
4 cm färsk ingefära
salt och svartpeppar
färsk koriander  till servering
100 g cashewnötter till servering
 
Skala pumpan och tag ur kärnorna. Skär den i ca 3x3 cm stora kuber. Skär halloumin i kuber. Hacka löken och vitlöken fint.  Ringla olja i en stekpanna och tillsätt först de torra kryddorna och låt steka i någon minut. Rör ner löken och låt den fräsa någon minut. Tillsätt passerade tomater, riven ingefära, grädde, halloumi och pumpan. Låt sjuda på svag värme i ca 20 min. Servera med kokt ris och färsk koriander. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg