Kardemummabullar & semlor

(null)

Imorgon är det fettisdagen och i helgen bakade jag dubbla satser kardemummabullar. De är ju så goda precis som de är, eller med pärlsocker på. Något av det godaste jag vet är en kardemummabulle med smör och ett glas mjölk till. Hur jag gör mina semlor kan du läsa om här.  I helgen rullades det galet mycket vagn. Mollösund låg lite i dvala, men visst är det vackert i dimman! 
 
Kardemummabullar, ca 15 st
1 pkt jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
Ca 1,4 l vetemjöl (spara ca 1 dl till utbakning) 

1 ägg tlll pensling 
Ev pärlsocker till garnering 

Smula i jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma. Häll över mjölken och rör runt tills jästen löst sig. Tillsätt  det rumstempererade smöret och mjölet och blanda ner socker och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i ungefär 15 minuter, helst med matberedare. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar. Rulla till bullar och lägg på en plåt. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera ev med pärlsocker. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)