Midsommar med spisa


(null)


Årets medsommarmeny som jag tagit fram i samarbete med Spisa möts en pikant farrosallad med oliver, citron och basilika en frisk melonsallad med fetaost och koriander och lättbakade örtsnurror med västerbottenost. Perfekta smaker på en buffé!
Ha en riktigt härlig midsommar vänner!

(null)


Pikant farrosallad, 4 pers
3 dl matvete
100 g körsbärstomater
4 salladslökar
1 citron
2 dl gröna oliver
1 dl olivolja
1 kruka basilika
1 kruka bladpersilja 
Svartpeppar
Salt

Koka matvetet enligt instruktionerna på förpackningen. Låt svalna.  Skiva tomaterna och löken. Hacka oliverna grovt. Hacka persiljan och basilikan fint.  Riv citronskalet fint och blanda ner i matvetet. Pressa ner citronsaften. Blanda ner olivoljan, salt och peppar.  Rör ner de övriga ingredienserna och förvara i kylen. 

Vattenmelonsallad med fetaost och koriander 
1/2 vattenmelon 
3 salladslökar
1 pkt fetaost 
1 kruka koriander 
Salt och svartpeppar 

Skär melonen i kuber. Smula ner fetaosten och den hackade koriandern. Salta och peppra.

(null)


Örtsnurror med västerbottenost, ca 20 st
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk kallpressad rapsolja (eller olivolja)
ca 14 dl Vetemjöl 

Till fyllningen:
2 dl hackade örter
2 msk  olivolja 
100 g riven västerbottenost 
Till pensling:
uppvispat ägg
flingsalt

Smula jästen i en degbunke och tillsätt vatten. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt saltet, oljan och mjölet. Blanda väl. Jäs i ca 45 minuter. Knåda degen och kavla ut en rektangel. Strö över örter, ost och olja. 
Rulla ihop degen och skär cirka 1 1/2 centimeter stora bitar och lägg i bullformar.
Jäs i ca  30 minuter. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda i ca 10 minuter. 

(null)