Sensommarmat - i samarbete med Spisa

Semester lider mot sitt slut och det är dags att återgå till rutinerna. Jag har satt ihop tre recept som är lättlagade och som tar tillvara på säsongens råvaror och smaker. Kall Gazpacho - en spansk favorit med mycket smak. Ett tips är att göra dubbel sats, den blir bara godare efter ett par dagar i kylen. Pizza bianco- galet krämig pizza med ricotta istället för tomatsås. Slutligen en höstklassiker: kantarellpasta med timjan. Snabbt och gott!

(null)

Kall gazpacho, 4 personer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 gurka
1 röd paprika
2 burkar körsbärstomater 
3 msk olivolja 
1/2 kruka koriander 
Salt & svartpeppar

Skala och grovhacka löken och vitlök. Skär gurkan och paprikan i mindre bitar. Mixa lök, vitlök, gurka och paprika med tomater, hackad koriander, olivolja och salt och peppar. till en slät soppa. Servera med koriander.

(null)

Pizza Bianco, 1 pizza
Pizzadeg 

1/2 paket färsk jäst (25 g)
2 dl vatten
2 msk olivolja
1 krm salt
4 dl vetemjöl 

Fyllning:

1 burk ricotta

1 zucchini

1 skivad rödlök 

3 tomater

3 mozzarellabollar

1 kruka färsk basilika 

Salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Lös jästen  vattnet och tillsätt olja, salt och vetemjöl. Arbeta ihop degen och jäs i 30 min. Kavla ut degen till en stor pizza eller fyra mindre. Bred ut ricottan på botten lägg därefter på skivad zucchini, skivade tomater, lök och skivad mozzarella. Salta och peppra. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 15 och servera med basilika. 

(null)


Kantarellpasta med timjan, 4 port
Kokt spaghetti till 4 personer
  • 400 gram
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 gram kantareller
  • 1 msk 
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk hackad timjan 
  • Salt och svartpeppar

  • Skala och finhacka löken och  vitlöken. Ansa kantarellerna. Stek kantareller, lök och vitlök u smör tills löken mjuknat. Tillsätt grädde, timjan, salt och peppar och sjud i ca 10 minuter. Servera med nykokt pasta.
  • (null)

    (null)