Bönor med citron och hasselnötssmör


(null)


För ett par veckor sedan hängde vi några dagar i Malmö och jag gjorde det jag älskar mest med Malmö-handlade grönsaker på Möllan. Det känns alltid lite märkligt att besöka Malmö, en stad som jag faktiskt levt i. Det jag saknar mest förutom vänner är maten. Utbudet är fantastiskt, inte minst möjligheten att handla grönsaker på torget nästan året runt. 

Jag fick med mig ett gäng fina vaxbönor och haricot verts hem och vi åt dem som vi brukar, lättkokta och sedan vända i brynt smör med vitlök, citron och hasselnötter. Rätten äg perfekt till kött eller t.ex grillad lax. Ibland tillsätter jag stekt ostronskivling och då står rätten helt på egna ben. 

(null)


Bönor med citron och hasselnötssmör

200 g bönor

50 g smör

1 citron 

1 vitlöksklyfta 

1 dl hasselnötter

Bladpersilja 

Salt och svartpeppar

 

Koka upp saltat vatten i en kastrull och koka bönorna i ett par minuter. Häll av vattnet. Bryn smör i en stekpanna och häll i bönorna. Pressa över vitlök, riv ner citronskal och smaka av med salt och peppar. Hacka hasselnötterna och persiljan och rör ner i bönorna.


(null)


(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


Rostad aubergine och paprikaröra

 
Sommarens mest lagade sås.  Paprika, aubergine, lök och vitlök rostas i ugnen ocg mixas sedan till en tjock sås. I ärlighetens namn innehåller den här såsen sällan samma ingredienser när jag laga den eftersom jag brukar blanda i grönsaker som blivit över. Ibland åker en bit zucchini med eller ett gäng övermogna tomater. Ett perfekt sätt att ta tillvara på grönsaker som börjar bli lite vissa helt enkelt. Det fina med den här såsen är att den passar till allt och lyfter de flesta rätter. Den är finfin till grillat kött men allra helst och mest äter jag den till sallad, t.ex. med halloumi eller som på bilden, en enkel risonisallad. 
 
 
Rostad aubergine och paprikaröra
2 auberginer alt 1 aubergine och 1 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
1/2 dl olivolja
 
Sätt ugnen på 225°C.
Skär auberginen i mindre bitar, kärna ur och skär paprika i mindre bitar. Skala vitlöken och rödlöken och skär rödlöken i klyftor. Vitlöksklyftorna kan vara hela. Lägg grönsakerna i en ungsfast form. Ringla över olivolja och salta och peppra. Grilla i ugnen i ca 20 min, eller tills grönsakerna fått ordenltigt med färg. Mixa samman med hjälp av en mixer eller stavmixer till en slät sås. Förvara i kyl. 
 
 
 
 
 
 

Spaghetti med citron och vitlök

(null)

Det finns dagar när man behöver mat. Fort. Den här pastan har räddat livet på mig (och därmed andra i min närhet) många gånger. I skrivande stund sover Ellen i sin vagn och jag har precis lagat pastan på 15 minuter och ätit den på 4.  Lätt som en plätt! Smör, citron och vitlök gör tricket. Har du parmesan och persilja eller basilika hemma är det ännu bättre. Har du dessutom tid att planera att du ska laga den här rätten kan du slänga ner ett gäng grovt hackade hasselnötter också. Servera med massor av parmesan och saken är biff. Lovar att det kommer funka till och med till söndagsmiddagen. 



(null)

  • citron
  • vitlöksklyftor
  • 100 g smör
  • Hackad persilja
  • Riven parmesan
  • Salt och svartpeppar
  •  Skala och skiva vitlöken tuntTvätta citronen och riv skalet och pressa ur saften.Torka den och riv skalet, helst ganska grovt. Pressa ur saften.  Smält smöret i en stekpanna och låt vitlöken fräsa med en kort stund, den ska inte få färg. Tag av stekpannan från plattan och rör ner citronsaften. Blanda ner nykokt pasta, salta och peppra och servera med riven parmesan och persilja. 
(null)

(null)

(null)



Visa fler inlägg