Rostad aubergine och paprikaröra

 
Sommarens mest lagade sås.  Paprika, aubergine, lök och vitlök rostas i ugnen ocg mixas sedan till en tjock sås. I ärlighetens namn innehåller den här såsen sällan samma ingredienser när jag laga den eftersom jag brukar blanda i grönsaker som blivit över. Ibland åker en bit zucchini med eller ett gäng övermogna tomater. Ett perfekt sätt att ta tillvara på grönsaker som börjar bli lite vissa helt enkelt. Det fina med den här såsen är att den passar till allt och lyfter de flesta rätter. Den är finfin till grillat kött men allra helst och mest äter jag den till sallad, t.ex. med halloumi eller som på bilden, en enkel risonisallad. 
 
 
Rostad aubergine och paprikaröra
2 auberginer alt 1 aubergine och 1 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
1/2 dl olivolja
 
Sätt ugnen på 225°C.
Skär auberginen i mindre bitar, kärna ur och skär paprika i mindre bitar. Skala vitlöken och rödlöken och skär rödlöken i klyftor. Vitlöksklyftorna kan vara hela. Lägg grönsakerna i en ungsfast form. Ringla över olivolja och salta och peppra. Grilla i ugnen i ca 20 min, eller tills grönsakerna fått ordenltigt med färg. Mixa samman med hjälp av en mixer eller stavmixer till en slät sås. Förvara i kyl. 
 
 
 
 
 
 

Spaghetti med citron och vitlök

(null)

Det finns dagar när man behöver mat. Fort. Den här pastan har räddat livet på mig (och därmed andra i min närhet) många gånger. I skrivande stund sover Ellen i sin vagn och jag har precis lagat pastan på 15 minuter och ätit den på 4.  Lätt som en plätt! Smör, citron och vitlök gör tricket. Har du parmesan och persilja eller basilika hemma är det ännu bättre. Har du dessutom tid att planera att du ska laga den här rätten kan du slänga ner ett gäng grovt hackade hasselnötter också. Servera med massor av parmesan och saken är biff. Lovar att det kommer funka till och med till söndagsmiddagen. 



(null)

  • citron
  • vitlöksklyftor
  • 100 g smör
  • Hackad persilja
  • Riven parmesan
  • Salt och svartpeppar
  •  Skala och skiva vitlöken tuntTvätta citronen och riv skalet och pressa ur saften.Torka den och riv skalet, helst ganska grovt. Pressa ur saften.  Smält smöret i en stekpanna och låt vitlöken fräsa med en kort stund, den ska inte få färg. Tag av stekpannan från plattan och rör ner citronsaften. Blanda ner nykokt pasta, salta och peppra och servera med riven parmesan och persilja. 
(null)

(null)

(null)



Visa fler inlägg