Buffé gravad lax, påskbuffe

Påskbuffé i samarbete med Spisa

Årets påskbuffé är fullproppad med smaker och härliga örter! I år serverar jag den gravade laxen med sparris och polkabetor och till den en fräsch gremolata med basilika och citron. Det går förstås jättebra att göra en vegetarisk variant och servera utan lax. 
 
 
Gravad lax med polkabetor, sparris och gremolata, 4 personer
 
200 g gravad lax i skivor
ca 6 polkabetor
2 knippe grön sparris
2 citroner
1 kruka basilika
1 kruka persilja
2 vitlöklklyftor
1 dl olivolja
salt och svartpeppar
 
Skala polkabetorna och skär dem tunt, gärna med en mandolin. Koka upp vatten i en kastrull och sjud sparrisen i ett par minuter, och häll sedan av vattnet och spola sparrisen i kallt vatten. Hacka vitlöken fint. Hacka persiljan och basilikan fint. Riv citronskalet och blanda örter, citronskal och vitlök i en bunke. Tillsätt olivolja och salt och peppar och blanda väl. Lägg betorna, laxen och sparrisen på ett fat och ringla över gremolatan. Förvara i kyl innan servering. 
 
 
 
Spenat, bladselleri och bulgursallad med chili och dilldressing, 4 personer
Chili, lime och dill är en fantastiskt fräsch smakkombination som gifter sig fint med påskens klassiker som lax, skaldjur och lamm!
 
5 dl bulgur
ca 3 dl vatten
va 100 g bladspenat
2 "stänger" bladselleri
100g cocktailtomater
100g fetaost
1 röda chilifrukter eller efter smak
1 kruka färsk dill 
1 schalottenlök
1 limefrukt
1 dl olivolja
salt och svartpeppar 
 
Koka bulguren enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna. Dela cocktailtomaterna och skär sellerin i tunna skivor. Lägg bulguren på ett fat eller i en skål. blanda med tomaterna och sellering. Hacka chilin och löken fint. Hacka dillen fint. Blanda med olivolja och salta och peppra. Riv skalet på limefrukten och pressa ner saften i dressingen. Blanda dressingen med salladen och servera med fetaost. 
 
 
 
Basilika och limesill
Lättlagad sill med fräscha smaker som tar ett par minuter att blanda ihop. Allra godast blir sillen om den får stå till sig i kylen ett par dagar. 
1 förp 5-minuterssill
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 kruka basilika
rivet skal och saft av 1 lime
salt och svartpeppar
 
Låt sillen rinna av ordentligt och skär den i ca 2 cm breda bitar. Hacka basilikan fint. Riv skalet på limen. Blanda gräddfil, limeskal, limesaft och majonnäs och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner sillen och basilikan.  Förvara i kylen. 
 
 
 
 
#1 - - Emelie Sandelia:

Men åhh vad gott allt ser ut!! Måste testa :D