Buffé gravad lax, påskbuffe

Påskbuffé i samarbete med Spisa

Årets påskbuffé är fullproppad med smaker och härliga örter! I år serverar jag den gravade laxen med sparris och polkabetor och till den en fräsch gremolata med basilika och citron. Det går förstås jättebra att göra en vegetarisk variant och servera utan lax. 
 
 
Gravad lax med polkabetor, sparris och gremolata, 4 personer
 
200 g gravad lax i skivor
ca 6 polkabetor
2 knippe grön sparris
2 citroner
1 kruka basilika
1 kruka persilja
2 vitlöklklyftor
1 dl olivolja
salt och svartpeppar
 
Skala polkabetorna och skär dem tunt, gärna med en mandolin. Koka upp vatten i en kastrull och sjud sparrisen i ett par minuter, och häll sedan av vattnet och spola sparrisen i kallt vatten. Hacka vitlöken fint. Hacka persiljan och basilikan fint. Riv citronskalet och blanda örter, citronskal och vitlök i en bunke. Tillsätt olivolja och salt och peppar och blanda väl. Lägg betorna, laxen och sparrisen på ett fat och ringla över gremolatan. Förvara i kyl innan servering. 
 
 
 
Spenat, bladselleri och bulgursallad med chili och dilldressing, 4 personer
Chili, lime och dill är en fantastiskt fräsch smakkombination som gifter sig fint med påskens klassiker som lax, skaldjur och lamm!
 
5 dl bulgur
ca 3 dl vatten
va 100 g bladspenat
2 "stänger" bladselleri
100g cocktailtomater
100g fetaost
1 röda chilifrukter eller efter smak
1 kruka färsk dill 
1 schalottenlök
1 limefrukt
1 dl olivolja
salt och svartpeppar 
 
Koka bulguren enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna. Dela cocktailtomaterna och skär sellerin i tunna skivor. Lägg bulguren på ett fat eller i en skål. blanda med tomaterna och sellering. Hacka chilin och löken fint. Hacka dillen fint. Blanda med olivolja och salta och peppra. Riv skalet på limefrukten och pressa ner saften i dressingen. Blanda dressingen med salladen och servera med fetaost. 
 
 
 
Basilika och limesill
Lättlagad sill med fräscha smaker som tar ett par minuter att blanda ihop. Allra godast blir sillen om den får stå till sig i kylen ett par dagar. 
1 förp 5-minuterssill
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 kruka basilika
rivet skal och saft av 1 lime
salt och svartpeppar
 
Låt sillen rinna av ordentligt och skär den i ca 2 cm breda bitar. Hacka basilikan fint. Riv skalet på limen. Blanda gräddfil, limeskal, limesaft och majonnäs och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner sillen och basilikan.  Förvara i kylen. 
 
 
 
 
Desserter pavlova, tårta, vegan

Vegansk marängtårta med hallongrädde och frukt

 
 
I helgen har Hanni som är vegan varit här hemma och vi testade att baka en veganska marängtårta. Jag är den första att erkänna att jag kände en stor skepsis till att kikärsspad och socker skulle bli en lika bra marängtårta som en vanligt marängsmet gjord på ägg blir...Men, jag blev motbevisad! Marrängbotten blev superfin, krispig och torr och funkade perfekt som tårtbotten. Det bästa av allt, den smakade inte kikärtor... Vi fyllde den med sojagrädde med mosade hallon och mald vaniljstång och en massa frukt. Gott!
 
Vegansk marängtårta
spad från 1 burk (ca 400 g) kikärtor
1,5 dl socker
1 nypa mald vaniljstång
 
Fyllning:
3 dl vispad sojagrädde
1 nypa mald vaniljstäng
2 dl hallon
blandade frukter t.ex. kiwi och physsalis
 
Sätt ugnen på 100 grader. Vispa kikärtsspadet tills det börjar bli fluffigt, tillsätt sockret pö om på och vispa till du har en vit och slät marängsmet. Du ska kunna vända på bunken utan att marängen rinner ut, då är den klar.
Bred ut en rund botten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 2 timmar. Stäng av ugnen  och låt marängen stå kvar i ugnen på eftervärmen. Låt marängen svalna och fyll sedan med sojagrädden och frukterna.
 
 
 
 
 
 
Allmänt Paris

Alcazar Paris

(null)


Så här i slutspurten av avhandlingen är matinspirationen låg. Jag gissar att den kommer blomma upp igen så snart jag har lämnat in manuset... 

Så, istället för recept, ett Paristips. Alcazar är restaurangen som har seglat upp på förstaplatsen över mina Paris-favoriter. Bakom den anonyma fasaden gömmer sig bokstavligt talat en djungel och det känns som att stiga in i en annan värld. Allra bäst är deras trerätters lunch som bör avnjutas i minst ett par timmar...jag bör dock varna er, dessertlistan (den är lång!) kan framkalla svår beslutsångest! Jag rekommenderar deras pavlova med passionscurd-magisk!
(null)

(null)

(null)

Alcazar - 62 Rue Mazarine. 
Visa fler inlägg