Bröd, bullar & kakor biscotti, julkakor, mjuk pepparkaka, saffransskorpor

Julbak - saffransbiscotti och mjuk pepparkaka

 
 
Årets julbak har varit väldigt traditionellt får jag nog säga. Lussebullar, saffransbiscotti och så en mjuk pepparkaka bakad med filmjölk. Recept på mina klassiska lussebullar hittar ni här. Det blir tydligare och tydligare för varje år att det här med julgodis och en massa sötsaker inte riktigt är min melodi på julen. Däremot gillar jag att baka knäckebröd och ett gott julbröd med nötter i, thats it. Den här veckan har vi hunnit med adventsfika och Lauryn Hill på Hovet. Om det är någonting det här med att få barn sätter igång så är det tankar om hur fort tiden går. Dessa snart fem månader sedan Ellen kom har gått i ett nafs och när Miss Hill sjöng Doo Woop i måndags undrade jag vad jag gjort de senaste 20 åren. Livskarusellen verkar snurra fortare för varje år. Ta hand om er!
 
 
Mjuk pepparkaka med filmjölk, 1 kaka
 
100 g smör
2 dl filmjölk
3 ägg 
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och rör ner i äggsmeten tillsammans med filmjölken. Rör ner samtliga torra ingredienser och rör tills smeten är slät. Smöra och bröa en kakform och häll i smeten. Grädda i ca 40 minuter i mitten av ugnen.
 
 
 
Saffransbiscotti, ca 30 st

100 g hel sötmandel
2 st ägg
4
 dl
 vetemjöl
2 dl strösocker

1/2 tsk bakpulver

1 kuvert saffran

1 msk varm mjölk

Så här gör du:

Hacka mandlarna grovt, det behöver inte alls vara jämt och fint, tänk rustikt! Blanda sedan de hackade mandlarna med mjöl, socker. Värm mjölken och blanda i saffran och häll ner i degen. Tillsätt därefter äggen.  Rör ihop till en deg och rulla till två eller tre  rullar beroende på hur stora skorpor du vill ha. Baka rullarna  i 15-20 minuter i 175 grader tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna och skiva dem i ca 1 cm tjocka skorpor. Sänk ugnen till 125 grader  och torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra.