Jul & Nyår nyårsmeny

Nyårsmeny i samarbete med Spisa

Funderar ni på vad ni ska äta på nyårsafton? Jag har i samarbete med Spisa tagit fram en lättlagad, men smakrik nyårsmeny med massor av härliga färska kryddor!
 
Ingen nyårsafton utan lax! Till förrätt har jag gjort minikrustader med rökt lax smaksatt med dill och pepparrot. TIll huvudrätt blir den en ugnsbakad torskrygg med potatispuré, kantareller och en vitvinssås med örter. Och slutligen, en fluffig och fräsch björnbärsmousse med timjan. Smaklig spis och gott nytt år!
 
 
 
Minikrustader med rökt lax
 
ca 20 st minikrustader
200 g rökt lax
1/3 purjolök
1 dl hackad färsk dill
2 msk riven färsk pepparror
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
Skär laxen i mindre bitar och hacka purjolöken fint. Tillsätt riven pepparrot, hackad dill samt olivoja. Smaka av med salt och peppar. Lägg ca 1 tsk av laxeröran i varje krustad. 
 
 
 
Ugnsbakad torskrygg med potatispuré, kantareller och vitvinssås med örter, 4 personer
 
ca 1,2-1,4 kg torskfilé
smör till plåten
salt och vitpeppar
 
Sätt ugnen på 125 grader. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg i torsfileérna. Strö över salt och peppar. Sänk värmen till 100 grader och  låt fisken bakas i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den har en innertemperatur på 56 grader. 
 
200 g stekta kantareller till garnering. 
 
Potatispuré
1 kg potatis
3 msk smör 
2 dl grädde alt mjölk
salt och peppar
 
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills potatisen är mjuk. Tillsätt smör, grädde/mjölk och mixa potatisen till en slät puré med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. 
 
Vitvinssås med örter
1 gul lök
25 g smör
3 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
3 dl grädde
2 vetemjöl majsstärkelse
salt
vitpeppar
1 dl blandade hackade örter, t.ex. persilja och timjan
 
Skala och hacka löken fint och stek den i smör i en kastrull tills den börjar bli mjuk. Tillsätt vin och bulkongtärning och låt koka tills vätskan har har reducerats till hälften. Tillsätt grädden och låt sjuda i ca 5 minuter.  Rör ut mjölet i lite vatten och vispa ner i såsen. Låt koka i ett par minuter under omrörning och rör därefter ner de hackade örterna samt salta och peppra.
 
Servera torskryggen med potatispuré, stekta kantareller samt vitvinssåsen. 
 
 
Björnbärsmousse med timjan, 4 personer
 
3 dl björnbär 
1/2 dl socker
2 msk vatten
1/2 dl finhackad timjan
2 äggvitor
1 dl socker
4 dl vispgrädde

Blanda bjönrbär. socker, timjan och vatten i en kastrull och låt det koka upp. Sjud på svag värme i ca 10 min. Tag av spisen och låt kallna. Vispa äggvitorna och sockret tills de är vita och fasta, vispa även  grädden. Mixa björnbären till en puré med en stavmixer. Blanda ner grädden försiktigt med björnbären och vänd slutligen ner äggvitorna. Blanda inte för mycket och vispa inte. Häll upp i små glas eller skålar och låt stå i kylen i en timme före servering.
 
Visa fler inlägg