Paj ostskinkpaj, quiche lorraine, skinkpaj

Quiche Lorraine - med en purjotwist

 
 
Kamrater! Tiden rinner iväg och även om jag lagar mat så hinner jag knappt fota den längre. Men, den här pajen, Quiche Lorrainen, eller en klassisk fransk ost och skinkpaj blev förevigad innan den slank ner. Har jag sagt att jag älskar paj? Speciellt den här sorten med massor av krämig ost och inte så mycket äggstanning. Enligt originalreceptet (och ni vet hur bra jag är på att följa sådana...) ska det inte vara någon purjolök i receptet, men eftersom purjolök är något av det bästa och godaste man kan lägga i en paj stoppar jag alltid ner det. Purjolöken ligger verkligen på listan över galet underskattade grönsaker. Jag skulle till och med vilja gå så långt att påstå att den här pajen funkar lika bra utan skinka/bacon för den salta osten och den något söta purjon gifter sig så fint. Låt oss prata ytterligare en twist - grahamsmjölet i pajdegen. Galet bra! Jag brukar byta ut hälften av vetemjölet till grahamsmjöl och det ger pajdegen en nötigt fin smak. Men, gör som ni känner, det funkar såklart med vetemjöl också. 
 
 
 
Quiche Lorraine -  med en purjotwist
 
Pajdeg, 1 paj
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
125 g smör
2 msk vatten
1 nypa salt
 
Skär smöret  i mindre bitar och blanda ner mjöl och salt samt vatten. Blanda snabbt ihop till en pajdeg. Låt vila i kyl i ca 30 min och tryck därefter ut degen i en pajform. Förgrädda på 175 grader i ca 10 minuter.  
 
Fyllning
200 g rökt skinka
1 stor purjolök
200 g ost 
3 ägg
2 dl mjölk
1 nypa svartpeppar
 
Dela purjolöken och skölj den ordentligt. Skär den i mindre bitar och skär även skinkan i mindre bitar. Lägg ner skinbitarna och purjolöken i den förgräddade pajen och strö över osten. Vispa snabbt samma ägg och mjölk och rör ner svartpeppar. Häll äggstanningen över pajen och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skördemeny i samarbete med Spisa

Härliga skördetider! Det här är min absoluta favorittid på året, både när det gäller mat och väder. Det finns knappast något härligare än kombinationen av svamp, nyskördade tomater, betor och alla härliga bär och frukter som mognar nu. I samarbete med Spisa har jag tagit fram en skördemeny med säsongens fina råvator. Söta, smörbakade betor möter rosmarin och kantareller får sällskap av timjan och ljuv musik uppstår. Smaklig spis!
 
 
 
 
Halstrad torsk med smörbakade betor och rosmarin, 4 personer
 
600 g torskfilé
salt och vitpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en ugnsfast form och lägg i filéerna. Ställ in formen i mitten av ugnen i ca 1-12 minuter eller tills innertemperaturen på torsken uppgår till ca 60 grader.

600 g blandade betor, t.ex. rödbetor, polkabetor och gulbetor
100 g smör
ca 4 kvistar rosmarin
salt och svartpeppar
 
Skär bort rötterna på betorna och skrubba dem väl. Det går även bra att skala dem. Skär dem i klyftor. Lägg dem i en ugsfast form och lägg på skivat smör. Salta och peppra. Strö över grovt hackad rosmarin. Baka i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Servera betorna med torsken. 
 
 
 
 
Kantarellpizza, 1 st
 
Pizzadeg
25 g jäst
2,5 dl vatten
5-6 dl vetemjöl
1 nypa salt
 
Fyllning
400 g färska kantareller
200 g blandad svamp, t.ex. porto bello
300 g riven ost
ca 1 msk hackad färsk timjan
salt och svartpeppar
 
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, mjöl och salt. Arbeta till en smidig deg och täck över. Låt jäsa i ca 30 miuter.  Sätt ugnen på 225°. Kavla ut pizzadegen till en stor pizza eller två mindre. Bred ut osten direkt på pizzadegen. Hacka timjan fint och strö över osten. Skär svampen i mindre bitar och lägg på osten, salta och peppra. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 
 
 
 
Plommon och björnbärspaj med citron och timjan
Pajskal
150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
3 msk socker
1 krm salt
 
Fyllning
300 g plommon
200 g björnbär
1/2 citron (rivet skal)
1 1/2 dl socker

Tärna smöret och blanda snabbt ihop det med de andra ingredienserna. Tryck ut pajdegen i en form och förgrädda på 175 grader i ca 10 minuter. Dela plommonen och ta ur kärnorna och skär dem därefter i klyftor. Tag ur pajen och lägg i finnt hackad timjan, plommon och björnbär. Strö över rivet citronskal och socker. Grädda i mitten av ugnen i ytterligare 20 minuter. Servera med timjankvistar, glass eller naturell yorhurt. 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg