Citronrisotto med rostad fänkål

 
 
Vi har en speciell relation jag och fänkålen. Det händer rätt ofta att de får bli körsbäret på toppen på mina maträtter, som till citronrisotton jag lagade igår. Inspirationen från Rom hänger i och jag suktar fortfarande efter ravioli i tomatsås och tiramisu med en espresso. Risotto kan vara den perfekta lördagsmiddagen, den går relativt snabbt att laga, går att variera i oändlighet och gillas av de flesta. Tricket är att inte låta risotton bli för torr samt att inte överkoka riset, det ska ha en liten "kärna" i sig när du tar av risotton från plattan. 
 
 
 
Citronrisotto med rostad fänkål, 4 personer
2 schalotten lökar
2 vitlöksklyftor
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
1 citron (skal och saft)
1 liter varm höns eller grönsaksbuljong (1 liter vatten + buljongtärning)
2 dl rinriven parmesanost
3 msk olivolja
50 g smör
50 g körsbärstomater
4-5 kvistar basilika
salt och svartpeppar 
 
2-3 fänkålsstånd
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
 

Sätt ugnen på 200 grader. Skär fänkålsstånden i ca 11/2 cm breda skivor. Ringla olivolja i den ugnsfasta formen och lägg i fänkålen, ringla över ytterligare lite olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 15 minuter. 

Blanda vatten och buljongtärning i en kastrull och sjud på svag värme tills buljongtärningen har löst upp sig. Tag av kastrullen från plattan. Hacka lök och vitlök fint. Ringla olivolja i en kastrull och fräs löken i någon minut. TIllsätt riset och rör runt i en halv minut. Häll i vinet och låt sjuda på svag värme. Pressa ner citronsaften och riv skalet fint och rör ner i riset.  Tillsätt buljongen, pö om pö, rör runt i risotton och forstätt röra ner buljongen.Tag av kastrullen från plattan. Rör ner riven parnesan, och smör. Avsluta med att blanda ner basilika, tomater och salta och peppra. Servera risotton med fänkålen och extra riven parmensan. 

 
 
 
 
 
#1 - - Mirre - Sweetwords:

Men oh så gott

#2 - - Emma:

Tack för receptet! Mycket bra!

#3 - - Mirjam Therese:

Alltså det ser helt otroligt gott ut! :D Inspirerande!

#4 - - Mirjam Therese:

Alltså det ser helt otroligt gott ut! :D Inspirerande!

#5 - - Anonym:

Lagade det här ikväll! Mycket gott men nästa gång tar jag nog bara zest och inte saft. Tack för ett härligt recept!