Kyckling & kött, Vardagsmat kycklingbiffar, rostade morötter

Kycklingbiffar med rostade morötter

 
Det här är en vardagsrätt som går på repeat hemma hos oss, kycklingbiffar och rostade morötter, som vanligtvis serveras med fetaost, en klick grekisk yohgurt och den sallad vi råkar ha hemma. Jag brukar variera biffarna, ibland åker någon tsk hackad grön chili ner i smeten, eller färsk koriander.. Morötterna är en favorit, ibland rostas de med spiskummin eller á la naturel som här. Koriander och rikligt med lime är pricken över i:et. Jag använder kycklingfärs till biffarna men det går också fint att använda t.ex. blandfärs, såklart. 
 
 
Kycklingbiffar med rostade morötter, 4 port
800 g kycklingfärs
1 röd lök
1 ägg
1 vitlökfklyfta
1 tsk finhackad grön chili (valfritt)
salt och svartpeppar
netural olja till stekning
 
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka eller riv löken och vitlöken fint. Blanda med samtliga övriga ingredienser. Forma biffar av en rågad matsked färs och stek i olja ca 4 min på varje sida. 
 
1/2 kg morötter
olivolja
salt och svartpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader och grill. Dela morötterna på längden och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olja och salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen i ca 2o minuter. 
 
Servera biffarna med sallad, matlagninsypghurt, fetaost, färsk koriander och limeklyftor. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Citronrisotto med rostad fänkål

 
 
Vi har en speciell relation jag och fänkålen. Det händer rätt ofta att de får bli körsbäret på toppen på mina maträtter, som till citronrisotton jag lagade igår. Inspirationen från Rom hänger i och jag suktar fortfarande efter ravioli i tomatsås och tiramisu med en espresso. Risotto kan vara den perfekta lördagsmiddagen, den går relativt snabbt att laga, går att variera i oändlighet och gillas av de flesta. Tricket är att inte låta risotton bli för torr samt att inte överkoka riset, det ska ha en liten "kärna" i sig när du tar av risotton från plattan. 
 
 
 
Citronrisotto med rostad fänkål, 4 personer
2 schalotten lökar
2 vitlöksklyftor
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
1 citron (skal och saft)
1 liter varm höns eller grönsaksbuljong (1 liter vatten + buljongtärning)
2 dl rinriven parmesanost
3 msk olivolja
50 g smör
50 g körsbärstomater
4-5 kvistar basilika
salt och svartpeppar 
 
2-3 fänkålsstånd
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
 
 

Sätt ugnen på 200 grader. Skär fänkålsstånden i ca 11/2 cm breda skivor. Ringla olivolja i den ugnsfasta formen och lägg i fänkålen, ringla över ytterligare lite olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 15 minuter. 

Blanda vatten och buljongtärning i en kastrull och sjud på svag värme tills buljongtärningen har löst upp sig. Tag av kastrullen från plattan. Hacka lök och vitlök fint. Ringla olivolja i en kastrull och fräs löken i någon minut. TIllsätt riset och rör runt i en halv minut. Häll i vinet och låt sjuda på svag värme. Pressa ner citronsaften och riv skalet fint och rör ner i riset.  Tillsätt buljongen, pö om pö, rör runt i risotton och forstätt röra ner buljongen.Tag av kastrullen från plattan. Rör ner riven parnesan, och smör. Avsluta med att blanda ner basilika, tomater och salta och peppra. Servera risotton med fänkålen och extra riven parmensan. 

 
 
 
 
 
Visa fler inlägg