Buffé midsommarmat bästa midsommarmaten sill potatissallad

Trattoria i Samarbete med Spisa - midsommarmenyn

 
 

Inlagd sill med purjolök och dill

2 burkar feminuterssill 
1 purjolök
2 msk kryddpeppar
1 kruka färsk hackad dilll

Lag:
1 dl ättiksprit, 12 %
5 dl vatten
6 dl strösocker

Dela purjolöken och skölj den noga. Skär den i tunna skivor.  Hacka dillen fint. Låt sillen rinna av.Blanda ihop vatten, ättikssprut och stösocker i en bunke och rör tills sockret har löst sig. lagen och rör tills sockret har löst sig.Varva purkjolök, dill, kryddpeppar i en gladburk. Täck med lagen och förvara i kylen. 

 


Romsås

2 dl creme fraiche eller gräddfil
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök 
1 burk rom (ca 80 g)
salt och svartpeppar
Blanda samtliga ingredienser i en skål. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
Kall gaspacho med basilika, ca 8 små portioner
800 g tomater
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
1 gurka
1/2 kruka färsk basilika
5 dl vatten 
1/2 tsk socker
salt och svartpeppar

basilikablad och olivolja till servering
 
Skär tomaterna, gurkan och rödlöken i mindre bitar. Hacka vitlöken. Mixa grönsakerna med basilikan och vattnet till en slät soppa. Smaka av med salt, peppar och socker. Låt stå i kylen i minst en timme innan servering. Servera med olivolja och basilikablad. 
 
 
 
Potatissallad med sparris och rädisor
15 kalla kokta potatisar, delade
10 st rädisor, skivade
1 knippe grön sparris
 
Dressing: 
3 msk olivolja
saft av 1/2 citron
1/2 kruka färsk dill
salt & peppar
 
Koka upp vatten i en kastrull. Skär sparrisen i mindre delar, och koka i ett par minuter. Skölj sparrisen i kallt vatten.  Blanda sparris, potatis och skivade rädisor i en skål. Blanda olja, citronsaft, dill, och salt och peppar och ringla över potatissalladen. 
 
 
 
 
 
 

 

Sallader & grönsaker hummus, rödbesthummus

Rödbetshummus - igen!

 
 
Kikärtorna regerar i vårt kök, som vanligt. När vi inte äter kikärtsbiffar äter vi hummus, och speciellt den här rödbetshummusen. Den har ju  hängt med ett tag nu, receptet finns i min kokbok men jag har en tendens att glömma bort den då och då. För ett par veckor sedan var vi i Paris och hör och häpna, åt väldigt mycket kikärtor! I Paris finns fantastisk falafel och inte minst hummus och det var där vi åt just en rödbetshummus som fick mig att komma ihåg hur gott det faktistk är. Vår Parisresa tänker jag återkomma till i ett snare inlägg men här kommer receptet på världens godaste rödbetshummus!
 
Rödbetshummus
400 g kokta kikärtoor
3 stora kokta rödbetor
1 dl olivolja
1 dl vatten
1 msk citronsaft
1 nypa spiskummin (eller mer om du gillar spiskummin)
1 tsk tahini
 
Dela rödbetorna och lägg i en mixer, tillsätt samtliga ingredienser och mixa i ca 5 minuter tills du har en slät hummus. Hummusen håller sig i kylen i ca 3-4 dagar. 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg